DE INVLOED VAN SPORT OP HET IMMUUNSYSTEEM

Body & Health door priscilla FG

Het immuunsysteem heeft als doel het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers en indringers zoals bacteriën en virussen. Zeker nu de winter weer in aantocht is, heeft het immuunsysteem genoeg te verduren. Sporten is gezond, maar wist jij dat langdurig en intensief sporten in verband wordt gebracht met een tijdelijke afname van het immuunsysteem? Hierdoor bestaat een grotere kans op infecties.
Voor sporters zijn er dan ook een aantal belangrijke aandachtspunten om het immuunsysteem te ondersteunen bij forse inspanning. Je leest er alles over in deze blog.

NEEM VOLDOENDE EIWITTEN EN KOOLHYDRATEN
Om het immuunsysteem goed te kunnen laten functioneren is het belangrijk dat er voldoende energie beschikbaar is. Een energie beperkend dieet, oftewel te weinig eten, kan een negatief effect hebben.
Met name een lage inname van eiwitten kan het immuunsysteem nadelig beïnvloeden. Eiwitten zijn belangrijk voor de productie van afweercellen. Een te lage inname van eiwitten kan dan ook sneller leiden tot een infectie.

Koolhydraten zijn een essentiële brandstof voor immuuncellen. Koolhydraten worden omgezet in glucose. Een afname van de hoeveelheid glucose in het lichaam zorgt voor een afname van de hoeveelheid van bepaalde immuuncellen.

Tijdens een intensieve inspanning neemt je voorraad glucose in je lichaam af. Daarnaast neemt de hoeveelheid cortisol toe. Dit heeft ook nog eens een negatief effect op het immuunsysteem.

Inname van koolhydraten tijdens een langdurige, intensieve inspanning vermindert de stijging van het stresshormoon cortisol en beperkt de afname van immuuncellen.
Het is dus aan te raden om tijdens een langdurige intensieve inspanning koolhydraten voldoende aan te vullen met bijvoorbeeld een isotone sportdrank.


VITAMINES EN MINERALEN
Natuurlijk is het op de eerste plaats belangrijk dat je voeding gezond en uitgebalanceerd is en je voorziet van alle macro- en micronutriënten.
Toch zijn er een aantal vitamines en mineralen die je immuunsysteem extra kunnen ondersteunen op momenten dat jij veel van je lichaam vraagt. Denk hierbij aan Omega 3- vetzuren, ijzer, zink, vitamine A, vitamine C, vitamine D, vitamine E, vitamine B6 en vitamine B12. Deze dragen stuk voor stuk bij aan een goed werkend immuunsysteem.

Het advies is om niet meer binnen te krijgen dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, om dat een te hoge inname ook weer nadelig kan zijn voor het lichaam.


ZORG GOED VOOR JEZELF
Natuurlijk kan jij ook zelf nog wat extra’s doen om je immuunsysteem te ondersteunen. De eerste twee tot drie uur na een forse inspanning ben je meer vatbaar voor infecties. Hierdoor zijn hygiënemaatregelen, zoals het wassen van je handen nog belangrijker.
Maar ook slaap, rust en ontspanning hebben een positieve invloed op het immuunsysteem.


Volg @sucseed.nl ook op Instagram voor meer tips en info over voeding en sport.