De beautyvoordelen van stoppen met alcohol

Body & Health door Lien

We weten allemaal dat zo nu en dan een drankje overslaan veel positieve effecten heeft op ons lichaam. Maar wist je dat dit ook op beautygebied erg gunstig is? We hebben hieronder de beautyvoordelen van stoppen met alcohol voor je op een rijtje gezet.

Afvallen

Eén gram alcohol staat gelijk aan 7 calorieën. Een gemiddelde cocktail telt zo’n 300 calorieën. En meestal laten we het niet bij die ene… Verder wakkeren deze drankjes vaak eetbuien aan. Na het uitgaan nog even een snack halen wordt daardoor moeilijk te weerstaan. Het is dan ook niet verassend dat het schrappen van alcohol tot gewichtsverlies leidt. Alle lichamen zijn mooi zoals ze zijn, maar mocht jij de behoefte voelen om af te vallen: dan gaat het overslaan van een wijntje zeker helpen. Wel kan het zo zijn dat je de alcohol onbewust met koolhydraten en suiker gaat vervangen. Dit komt doordat die wijntjes en cocktails voor een afgifte in dopamine zorgen. Zo'n afgifte compenseer je dan onbewust met iets anders.

Egale teint

Je huid krijgt veel te verduren wanneer je regelmatig borrelt. Alcohol heeft een uitdrogende werking en drijft het vocht in je lichaam af. Het gevolg? Een droge, trekkerige huid. Drink je een lange tijd veel alcohol, dan heeft dit effect op de elasticiteit van je huid. Je versnelt als het ware het verouderingsproces van je skin. Wanneer je (tijdelijk) stopt, geef je je huid een fijne adempauze. Het krijgt de tijd om nieuwe cellen aan te maken en de elasticiteit te herstellen. Het effect? Een egale, stralende teint. En: die droge huid is als sneeuw voor de zon verdwenen. Hello, vochtbalans.

Spierherstel

Alcohol kan flink in de weg staan bij de aanmaak van spieren, want het gaat de productie van groeihormonen tegen. Laat dit nou precies de hormonen zijn die je spieren doen groeien en herstellen. Wat heeft spierherstel nou met beauty te maken? Nou, dit herstel zorgt ervoor dat je calorieën verbrandt. Misschien is afvallen niet jouw doel en wil je juist meer toning. Dan is het schrappen van alcohol weer gunstig omdat het dus de aanmaak van spieren bevordert. Die groeihormonen kunnen dan lekker hun gang gaan. Daarnaast heeft stoppen een enorm effect op je uithoudingsvermogen. Die ene oefening die je eerst altijd zo vervloekte, doe je nu zonder moeite. Extra reden om dat drankje te laten staan en je op die sportprestaties te richten. Je spieren en uithoudingsvermogen zullen je dankbaar zijn.

Ook interessant: zo verzorg je je hoofdhuid beter