Kun je gaan sporten met een kater?
Zoals vele Fit Girls ben ik heel erg van de balans: de ene dag zit ik netjes aan de salades en loop ik na het werk enkele kilometers hard, de andere dag zit ik bier en bitterballen te snaaien op een terras. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten in een gezonde levensstijl en als je er verantwoordelijk mee omgaat, kun je de guilty pleasures hartstikke goed combineren met de healthy pleasures. Toch zijn er ook momentjes dat je iets te ver bent gegaan. Met drank, bijvoorbeeld. En dan lig je op zondagochtend met hoofdpijn op bed en vraag jij je af: is het veilig om door te zetten en naar de sportschool te gaan met een kater of moet ik mijn lichaam nu echt even rust gunnen om te herstellen?
Laatst had ik dus zo'n dag. Ik had op zaterdag een feestje wat een beetje te gezellig was, waarbij er flink wat glazen alcohol waren genuttigd. De volgende dag werd ik wakker met een klein beetje hoofdpijn, maar niks wat ik niet aan kon. Na een aantal glazen water trok ook dat weer weg en dacht ik dat ik prima naar de sportschool kon. Ik voelde me gewoon goed en wilde eigenlijk gewoon mijn sportschema van die week aanhouden. Eenmaal in de sportschool begon ik me bij elke oefening steeds rotter te voelen. Door mijn verhoogde hartslag gingen de gifstoffen denk ik weer een extra rondje door mijn lichaam, want ik begon enorm te zweten en voelde me misselijk worden. (En nee, ik heb gelukkig niet naar de wc hoeven rennen.) Een goede aanleiding om eens uit te zoeken of het eigenlijk wel oké is, die harde arbeid nadat je jouw lichaam 's nachts ook al aan het werk hebt gezet.
Licht ontbijt
Een rondje internet wijst uit dat sporten met een kater helemaal geen slecht idee is, mits je het op een verantwoorde manier doet. Het oude gezegde dat je 'de alcohol uit jouw lichaam kunt zweten' klopt, waardoor je dankzij een training sneller van jouw kater af kunt zijn. Wel zijn er enkele punten waar je op moet letten. Zorg dat je gaat voor een licht ontbijtje, zoals wat zuivel met fruit (zoals banaan!). Een zwaar ontbijt - hoe zeer je er misschien ook trek in hebt - ligt te zwaar op de maag als je daarna een workout gaat doen.
Drink voldoende
Daarnaast is hydratatie enorm belangrijk. Alcohol werkt vochtafdrijvend en waarschijnlijk is jouw lichaam al (licht) uitgedroogd als je wakker wordt. (Daar komt ook die hoofdpijn vandaan.) Als jij gaat sporten, zul je alleen maar meer vocht kwijtraken door het gezweet. Het is dus belangrijk om voor, tijdens en na jouw workout genoeg te blijven drinken. Neem een grote bidon mee en zorg dat je die genoeg bijvult tijdens het trainen. Liever drie keer meer plassen dan een uitgedroogd lichaam!
Rustige workout
Als laatste is het ook belangrijk om te kijken naar het soort workout dat je wilt gaan doen. Probeer absoluut geen nieuw record deadliften neer te zetten. Zware krachttraining zou wel eens een te grote aanslag op jouw lichaam kunnen zijn. Wat wel een goed idee is? Wat cardio! Ga een stuk fietsen of hardlopen. (Eerlijk is eerlijk, waarschijnlijk zijn de mensen in de sportschool ook dankbaar dat jij niet met jouw alcoholzweet naast ze staat, maar gewoon lekker in de buitenlucht traint.) Wil je toch de gym in? Pak dan gewoon wat minder kilo ijzer dan je normaal gewend bent en let goed op wat je wel en niet aankunt. Vandaag is niet de dag om over jouw grenzen heen te gaan, dat kan volgende week wel weer.
Disclaimer: dit is geen artikel waarbij ik vertel dat het prima is om elk weekend met een kater in de sportschool te staan. Ik moedig overmatig alcoholgebruik absoluut niet aan. Maar om ervoor te zorgen dat, mocht je eens te veel gedronken hebt, je verantwoordelijk omgaat met de nasleep, heb ik dit artikel geschreven.
Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @michelledenelzen.