Helpt water drinken tegen een droge huid?

Body & Health door Lien

Als de huid minder talg aanmaakt, kan het vocht in de huid makkelijker verdampen. Zo krijg je al snel last van uitdroging: je huid voelt dan ruw aan in plaats van gehydrateerd. Je hoort wel eens dat veel water drinken helpt om die droge huid te herstellen, maar klopt dat eigenlijk wel?

Meer water drinken?

Er gaan veel fabeltjes rond over het verhelpen van een droge huid. Is het drinken van water een remedie, of kunnen we deze ook onder de fabels scharen? Het verlossende antwoord: je huid wordt er niet opeens minder droog van, maar het kan wel een klein effect hebben. Verwacht niet dat het drinken van een paar extra glazen water opeens de vochtbalans in je huid gaan herstellen. Wel kan te weinig drinken de droogte juist verergeren.

Een droge huid herstellen

Bij een droge huid is er sprake van een beschadigde huidbarrière, iets wat je juist van buitenaf oplost. Een beschadigde barrière laat allerlei stofjes je huid binnendringen, wat dan weer voor uitdroging en vochtverlies zorgt. Je verhelpt zoiets het best door een goede skincare routine aan te houden, met rijke, vochtinbrengende crèmes. Wat ook nog eens helpt is minder vaak en kouder douchen. Het hete water laat je huid namelijk nog meer uitdrogen, iets wat je natuurlijk niet wilt. Gebruik tijdens het douchen liever geen zeep, maar een product op oliebasis. En probeer je huid na het douchen niet droog te wrijven, maar droog te deppen.

Ook interessant: zo verzorg je je hoofdhuid beter