Moet je altijd je haar wassen na het sporten?

Body & Health door Lien

Moet je na iedere workout je haar wassen? We geven je het antwoord op deze prangende vraag. Toch weer handig om te weten voor je volgende sportsessie.

Haar wassen na het sporten

Is het noodzakelijk om na iedere keer sporten je haar te wassen? Zoals we weten gaan na verloop van tijd zweet en olie een laagje op de hoofdhuid vormen. Dit kan leiden tot een aandoening genaamd seborroïsche dermatitis, die roodheid en schilfering veroorzaakt. Als je gevoelig bent voor roos, is het daarom verstandig om je haar altijd te wassen na het sporten. Ook als je snel last hebt van vet haar kan het fijn zijn om na iedere sportsessie je haar en hoofdhuid goed te reinigen.

Wat als je geen last hebt van roos of een vette hoofdhuid? Velen van ons denken dat we na iedere workout ons haar moeten wassen, maar in werkelijkheid hangt de frequentie af van je haartype en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Er is niets mis mee om na het sporten een keer je haar niet te wassen, als jij dat fijn vindt. Dit bespaart je niet alleen tijd, maar is ook gunstig voor de gezondheid van je lokken. Overmatig wassen kan het haar namelijk ontdoen van natuurlijke oliën, waardoor het droog en breekbaar kan worden.

Hygiëne is natuurlijk ook erg belangrijk. 

Als je overmatig zweet, is het raadzaam is om na het sporten in ieder geval je haar goed uit te spoelen. Na een intensieve krachttraining transpireer je bijvoorbeeld een stuk meer dan na een yogasessie. Verder speelt het type sport dat je oefent een rol in dit vraagstuk. Doe je aan zwemmen? Dan is het aan te raden om je haar grondig te wassen, zodat je al het chloor verwijdert. Dat gezegd hebbende, als je haar niet doordrenkt is met zweet, dan is het geen probleem om het wassen van je haar over te slaan.

Meer lezen: Je haar krullen zonder schadelijke hitte

Er is niets mis met één tot twee wasbeurten skippen, maar vaker dan dat wordt afgeraden, omdat het eerder genoemde laagje zich dan kan ontwikkelen op je hoofdhuid.