Oorzaken van hormonale acne

Body & Health door Lien

De naam hormonale acne zegt het eigenlijk al: deze vorm van acne wordt door hormonen veroorzaakt. Het kan eruitzien als hevige uitbraken met ontstoken puistjes, maar ook lichtere vormen komen regelmatig voor. We vertellen je wat veelvoorkomende oorzaken zijn. 

Wat is hormonale acne?

Allereerst: acne is heel normaal. Bijna iedereen krijgt of heeft er wel eens last van gehad. Het is daarom niet iets om je voor te schamen. Zie het als een natuurlijk gevolg van schommelingen in de hormoonhuishouding. Die hormoonpieken en -dalen veroorzaken verstopte en ontstoken talgkliertjes. Er bestaan veel verschillende vormen van acne die door allerlei factoren kunnen opduiken. Hormonale acne lijkt in eerste instantie te verschijnen zonder een direct aanwijsbare reden. Toch is er dus weldegelijk een achterliggende oorzaak te herkennen: hormoonschommelingen zijn de boosdoener. Je herkent deze vorm van acne onder andere aan pukkeltjes die steeds terugkomen op dezelfde plek.

De puberteit

De puberteit is een periode waarin je allerlei hormonale veranderingen ondergaat. Jeugdpuistjes zijn een vorm van hormonale acne. Het ontstaat door een verhoogde productie van testosteron, het mannelijke geslachtshormoon. Een gestimuleerde talgproductie en verstopte poriën zijn het gevolg. Bijna iedereen krijgt last van puistjes tijdens de puberteit. Meestal verdwijnen ze geleidelijk weer. Het kan zo zijn dat je huid na deze periode gevoelig blijft voor hormonale acne. Let daarom goed op triggers die het kunnen opwekken, zoals bepaalde voedingsmiddelen. Koemelk en producten die dat bevatten, zoals chocola, kan je beter vermijden.

Meer lezen: Lasertherapie: dit zijn de voordelen voor je huid

De anticonceptiepil

Helaas kan de pil ook een trigger zijn. Veel vrouwen die de pil gebruiken ervaren hormonale acne als een bijwerking. De kwaal ontstaat hierbij doordat de pil veel hormonen bevat. Deze beïnvloeden je hormonale huishouding en vervolgens ook je huid. Ben je gestopt met de pil? Ook dan kunnen er tijdelijk wat puistjes opduiken, je hormonen moeten even opnieuw in balans komen. Andere vormen van anticonceptie, zoals de Mirena-spiraal of de prikpil, kunnen dezelfde bijwerking hebben. Als je dit kwaaltje liever vermijdt kan je voor de koperspiraal kiezen. Dit is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Bij deze ontstaat er meestal geen toename aan onzuiverheden. Verder kan de anticonceptiepil behalve puistjes opwekken, ook puistjes verminderen. In sommige gevallen wordt het zelfs voorgeschreven om acne breakouts tegen te gaan. Hoe zit het precies? De pil bevat anti-androgeenhormonen. Deze stofjes kunnen de talgproductie remmen, waardoor puistjes minder of niet meer optreden. Dit effect kan bij iedereen anders uitpakken.