Waarom je kater heftiger wordt met de jaren

Body & Health door Chloe

Kan jij je nog voorstellen dat je op je 16e zonder kater wakker werd na een avond te diep in het glaasje te hebben gekeken? Het valt nu misschien nog mee, maar je kater zal steeds heftiger worden als je ouder wordt. Maar hoe kan dit nou eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Je lichaam verandert

Je wilt dit misschien niet horen, maar vaak je vetpercentage toe. Dat betekent dat je lichaam meer ruimte heeft om de alcohol op te slaan. Ook verlies je minder vocht met de jaren, waardoor het geconcentreerder in je lichaam blijft. Dit zal je kater dus geen goed doen.

Afbraak van alcohol duurt langer

Zoals je weet heeft je lichaam tijd nodig om de alcohol af te breken. Je lever moet hier heel hard voor werken met behulp van enzymen. Uit onderzoek is gebleken dat je minder enzymen in je lichaam hebt met de jaren. Hierdoor duurt het dus langer voordat de alcohol is afgebroken en jij je dus weer goed voelt.

Langer herstel

Hoe ouder je wordt, hoe langer je lichaam nodig heeft om zich te herstellen. Je zal ook merken dat als je de griep hebt je meer tijd nodig hebt om te herstellen en dit geldt helaas dus ook voor katers. Deze negatieve verandering in immuunsysteem gerelateerd aan ouder worden wordt door The National Institute of Aging ook wel immunosenescence genoemd.

Geen tijd om bij te komen

Iets wat je kater ook niet beter maakt is je drukke leven. Op je 16e bleef je misschien nog uren in bed liggen als je een kater had, maar daar heb je nu geen tijd meer voor. Je moet vroeg op voor werk, moet van alles doen in huis en wanneer je nog wat ouder bent heb je kinderen die je in de vroege ochtend wakker maken. Het beste remedie tegen een kater is toch een hele dag in bed liggen netflixen.