Hoe schadelijk is het om te verbranden?
Met deze zonnige dagen smeren we erop los. Toch ontkom je er soms niet aan dat je verbrandt. Dit is helaas zo gebeurt wanneer je een paar uurtjes buiten bent. Maak hoe schadelijk is het eigenlijk om te verbranden?
Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje
Hoe vaak we deze uitspraak wel niet gehoord hebben. Ach joh, dan ben ik morgen toch lekker bruin? Wie dit denkt moeten we helaas teleurstellen. Het is niet zo dat je bruiner wordt wanneer je verbrandt. Sterker nog, het is hartstikke slecht voor je.
Verbranden = huidbeschadiging
Je ziet het misschien niet direct, op de roodheid na dan, maar je huidcellen zijn flink beschadigt wanneer je verbrand bent. Dit geldt voor volwassenen, maar al helemaal voor kinderen. Wanneer huidcellen beschadigen kunnen deze zich op latere leeftijd kwaadaardig ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je een verhoogde kans hebt op huidkanker als je als kind verbrand bent.
Verhoogd risico op huidkanker
Volgens het KWF is huidkanker in de meeste gevallen het gevolg van te veel blootstelling aal Uv-straling of de zonnebank. Dus als jij graag even bij bruint voor je op vakantie gaat of wanneer de winter begint: denk daar voortaan dus even extra goed over na. Huidkanker is niet alleen levensbedreigend, maar het is ook nog eens de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Iedere keer dat je verbrandt wordt je DNA onherstelbaar beschadigt, wat het risico op huidkanker aanzienlijk verhoogt.
Wat te doen als je verbrand bent?
Het is dus ontzettend belangrijk om je goed in te smeren. Niet alleen als je een dagje naar het strand gaat, maar ook als het een gewone warme zomerdag is. Binnen een half uurtje kan je al verbrand zijn. Gebeurt het toch? Blijf dan zo veel mogelijk uit de zon en houd je huid koel. Zo kan deze zo snel mogelijk herstellen.