Waarom een koude douche 's ochtends goed voor je is

Body & Health door Chloe

Met dit lekkere weer is het misschien zo gek nog niet, maar in de winter is dit waarschijnlijk wel het laatste waar je op zit te wachten: een koude douche. Toch heeft het ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Wij noemen ze allemaal voor je op en wie weet sta jij morgenochtend wel onder de koude douche.

Een sterker immuunsysteem

Ben jij vaak verkouden of ziek en kan jouw immuunsysteem wel een boost gebruiken? Dan is een koude douche misschien wel jouw redder in nood. Volgens gezondheidsexpert Dr. Joseph Mercola wordt je bloed effectiever naar belangrijke organen gepompt wanneer je lichaam in contact komt met koud water. Ook gaat je bloeddruk naar beneden en je stofwisseling omhoog.

Sneller spierherstel

Uit een onderzoek uit 2009 is gebleken dat koud water je spierherstel herstelt na een heftige training. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat topsporters na hun training in een ijsbad gaan zitten. Afhankelijk van de intensiteit van de training, kan je spierpijn binnen één tot vier dagen na de training verlichten. Een goede manier dus om je workout af te sluiten.

Afvallen met een koude douche

Probeer jij wat gewicht te verliezen? Dan kan koud douchen je hierbij helpen. Dit komt omdat je stofwisseling wordt gestimuleerd. Deze krijgt een boost, waardoor je meer calorieën zal verbranden in rust. Ideaal toch?

Alertheid

Heb jij moeite met wakker worden ’s morgens? Wanneer je onder de koude douche stapt zal je meteen klaarwakker zijn. Haal voor je eronder stapt eerst even diep adem. Door dit te doen blijft je lichaamstemperatuur op peil en wordt je zuurstofopname verhoogt. Doordat de bloedtoevoer naar hersenen verbetert, word je ook alerter. Je bent dus meteen helemaal klaar voor de dag.

Een koude douche is goed voor huid en haar

Het is niet voor niets dat de kapper altijd waarschuwt niet te heet te douchen. Warm water droogt je haar en huid namelijk uit en dat wil je natuurlijk niet. Komt je huid in aanraking met koud water, dan trekken je spieren en bloedvaten samen. Hierdoor sluiten je poriën en kunnen vuil en bacteriën minder makkelijk naar binnen trekken