Last van hooikoorts? Deze tips werken wel

Body & Health door Chloe

Ben jij ook de hele dag aan het snotteren en aan het niezen? Eén van de weinige nadelen van dit lekkere weer, is dat de pollen door de lucht vliegen. Als je hooikoorts hebt is dit dus erg vervelend. Heb jij alles al geprobeerd maar lijkt niets te werken? Wij hebben wat tips voor je verzameld die wel werken.

Vermijd pollen

Dit klinkt natuurlijk logisch, maar de meest effectieve manier om het snotteren tegen te gaan is het vermijden van pollen. Als je op het platteland woont heb jij waarschijnlijk veel meer last van hooikoortsklachten dan mensen in de stad. Dit komt omdat de concentratie pollen in de lucht in de stad drie tot vijf keer lager is dan op het platteland. Verhuizen is wel erg veel gedoe, maar wat vaker een grote stad opzoeken kan dus geen kwaad.

Hooikoortsmedicijnen

Tegenwoordig kan je zelfs in de supermarkt hooikoortsmedicijnen kopen. Maar werken ze ook? Dat is voor iedereen anders. Het is echt even uittesten welke medicijnen voor jou het beste werken. Cetiricine pillen zijn erg populair, maar je hebt ook neussprays, oogdruppels en zelfs hooikoortstape. Wel komen de meeste medicijnen met de nodige bijwerkingen. Als je echt veel last hebt van hooikoortsklachten kan je dus het beste even met de huisarts overleggen wat voor jou het beste werkt.

Op tijd slikken

Pak jij pas een hooikoortspilletje wanneer je merkt dat je last krijgt van klachten? Dan ben je eigenlijk al te laat. Volgens de Wageningse bioloog Arnold van Vliet is het namelijk het beste om al een paar weken voordat de pollen vrijkomen te beginnen met het slikken van medicijnen. Oeps...

Strandvakantie tegen hooikoorts

Net als in de grote steden, is ook aan de kust de concentratie pollen erg laag. Aan de kust is deze zelfs het laagste en dus heb je nog minder last van klachten. Wil je even een weekendje ademen? Boek dan lekker een paar dagen een hotel aan het strand. Geen straf toch?

Een pollenvrij huis

Denk jij door binnen te blijven af te zijn van je hooikoortsklachten? Think again. Het stuifmeel belandt namelijk ook gewoon bij jou thuis op de vloer. Regelmatig stofzuigen gaat de ergste klachten in ieder geval tegen. En wil je iedere dag je huis lekker luchten? Doe dit dan ’s ochtends. Op dit moment is de concentratie pollen namelijk het laagste. 

Vermijd wrijven in je ogen bij hooikoorts

Het is zo verleidelijk: als je ogen beginnen te jeuken meteen met je handen erin wrijven. Toch kan je dit beter niet doen. Het stuifmeel wat op je handen zit, belandt namelijk zo weer in je ogen waardoor de jeuk alleen maar erger wordt. Pak in plaats daarvan daarom een nat washandje. Geloof ons, dit werkt een stuk beter.