Zo veel kan je 'aankomen' op een warme dag

Body & Health door Chloe

Op een snikhete zomerdag voelt alles zwaarder aan. Je werk, dagelijkse activiteiten en ook je lichaam voelt zwaarder aan dan normaal. Dat is niet heel gek. Wanneer je op de weegschaal gaat staan zal je ook zien dat je zwaarder bent dan normaal. Maar hoeveel kilo kan je dan aankomen door de warmte?

Vocht vasthouden

Dat je wat meer weegt op een warme dag heeft een logische verklaring. Bij warmte hebben de weefsels in je lichaam namelijk meer moeite met het afvoeren van vocht. Je houdt dus meer vocht vast dan normaal. Wist je dat je lichaam voor zo’n 70% uit water bestaat? In de zomer kan je lichaam door de warmte meer vocht vasthouden dan normaal. Dit vindt meestal plaats in je voeten, enkels en handen, maar vochtophopingen kunnen ook in de rest van je lichaam plaatsvinden.

Aankomen door zwaartekracht

Je hebt vast wel eens gehad dat je een ring maar moeilijk afkreeg omdat je het zo warm had. Ook dit heeft met de vochtophopingen in je lichaam te maken. Door de warmte zetten je bloedvaten uit om je lichaam af te koelen. Hierbij komt meer vocht vrij dan normaal, dat door de zwaartekracht naar de uiteinden van je ledematen wordt vervoerd. 

Zo veel kilo kan je ‘aankomen’

Met warm weer kan je dus als het ware aankomen in gewicht. Gelukkig is dit volkomen normaal en geen reden om direct naar de sportschool te rennen. Schrik dus niet als je op een warme dag op de weegschaal gaat staan, want je kan wel twee kilo extra aankomen op een warme zomerdag.

Genoeg drinken

Heb je last van de vochtophopingen? Dan valt er gelukkig ook wat aan te doen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het beste wat je kan doen is veel water drinken. Zodra het buiten koeler wordt zal het overtollige vocht in je lichaam worden afgevoerd. Door veel water te drinken versnelt dit proces. Zitten de vochtophopingen voornamelijk in je benen? Dan kan je ook af en toe even op je rug liggen met je benen omhoog. Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar het werkt wel.