Moet je 's nachts vaak naar het toilet? Dit kan je doen om het te voorkomen

Body & Health door Chloe

Hoewel de één de hele nacht doorslaapt moet de ander er minstens één keer uit om te plassen. Dit kan erg vervelend zijn, want je wordt zo toch uit je slaap gehaald. Wil jij weten hoe je dit kan voorkomen? Lees dan even mee.

’s Nachts vaak naar het toilet

Het kan erg vervelend zijn als je ’s nachts wakker wordt omdat je moet plassen. Vooral als je meerdere keren per nacht moet, word je behoorlijk vaak uit je slaapritme gehaald. Hoewel het nooit helemaal te voorkomen is, zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om het te verminderen.

Drink ’s avonds niet meer

De eerste en de beste tip om minder je bed uit te hoeven om te plassen in simpelweg niet meer drinken. Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal niks meer mag drinken ’s avonds. Probeer wel zo vroeg mogelijk te stoppen met drinken. Het beste is om na 20.00 uur niets meer te drinken. En hou je van een kop koffie? Neem je laatste kopje dan ’s middags. Ook van koffie ga je namelijk eerder naar het toilet.

Met je benen de lucht in

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het kan werken om overdag af en toe even met je benen omhoog te zitten. Dit is vooral bedoeld voor mensen die veel vocht vasthouden. Ook hierdoor word je ’s nachts namelijk wakker omdat je moet plassen. Door met je benen omhoog te gaan liggen kan je lichaam het vocht mobiliseren.

Sterke bekkenbodemspieren

Je bekkenbodemspieren staan in nauw contact met je blaas en bepalen ook hoe lang jij je plas kan ophouden. Hoe sterker deze spieren zijn, hoe langer je het kan ophouden. Tijd dus om deze spiergroep aan je trainingsschema toe te voegen.

Andere oorzaken

Moet jij van de één op de andere dag ineens iedere nacht je bed uit om te plassen? Houd dan bij hoeveel je hebt gedronken voor je naar bed gaat. Er zijn namelijk ook andere oorzaken die ervoor zorgen dat je ineens vaak moet plassen. Een bezoekje aan de huisarts kan in zo’n geval geen kwaad.