5 tips voor een betere nachtrust

Body & Health door Chloe

We weten allemaal dat een goede nachtrust erg belangrijk is. Het is dan ook erg vervelend als dit niet lukt. Slaap jij je laatste tijd slecht? Wij hebben vijf tips voor een betere nachtrust.

1. Laat de koffie staan

Wist jij al dat cafeïne tot zes uur invloed heeft op jouw lichaam? Probeer dit dus zo veel mogelijk te vermijden. Beperk het aantal koppen koffie op een dag en zorg dat je ’s avonds helemaal geen cafeïne meer binnenkrijgt. Wie weet is dit wel de oplossing voor het feit dat jij ’s nachts geen oog dicht doet.

2. Geen elektronica

Kijk jij ook regelmatig nog een serie op bed terwijl je door Instagram aan het scrollen bent? Je hebt dit waarschijnlijk al vaker gehoord, maar dit kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Het licht dat van jouw laptop of telefoon komt verstoord namelijk je biologische klok en houd je dus wakker. Zorg dus dat je ongeveer een uur voor je gaat slapen niet meer op je telefoon kijkt. Lees in plaats daarvan een boek of neem een lekker ontspannende douche.

3. Regelmaat

Lig jij de ene dag om 21.00 uur in bed en die dag erna pas om 01.00 uur? Dan is het niet gek dat je geen goede nachtrust hebt. Door iedere dag op een vast tijdstip naar bed te gaan en ook weer op te staan creëer je een ritme. Je zal merken dat je ’s avonds sneller in slaap valt, maar ook dat het de volgende dag makkelijker is om op te staan.

4. Beweging

Ook voldoende beweging kan ervoor zorgen dat jij ’s nachts in slaap valt als een roosje. Niet alleen zal je ’s avonds eerder moe zijn, maar ook de kwaliteit van slapen zal een stuk beter zijn. Je lichaam heeft dit namelijk hard nodig om te herstellen. Zorg dus dat je dagelijks minimaal 30 minuten beweegt. Daarbij zal dit er ook voor zorgen dat je je overdag energieker voelt.

5. Niet te veel licht

Zoals we net al zeiden kan het licht van je telefoon of laptop ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Dit komt omdat licht de aanmaak van melatonine tegengaat: een stofje dat ervoor zorgt dat we moe worden. Zorg er dus voor dat je ’s avonds geen felle lampen aan hebt staan. Laat het grote licht in de slaapkamer uit en kies voor een klein nachtlampje.