Wat betekent het als je droomt dat je vreemdgaat?

Mind & Wellness door Lien

Soms zijn onze dromen zo gek dat we niet weten wat we ermee moeten. Eentje die veel voorkomt is dromen dat je vreemgaat. Herkenbaar? Dit is wat het betekent wanneer ontrouw zijn zich in onze dromen afspeelt.

Voel je niet schuldig

Dromen  dat je vreemdgaat hoeft niet te betekenen dat er iets mis is met je relatie. Integendeel: juist bij gelukkige couples komen deze dromen vaak voor. Je kunt nog zo tevreden zijn met je partner en toch wakker worden met een schuldgevoel omdat je droomde over het maken van een slippertje. Als je een relatie hebt kan dit natuurlijk verwarrend zijn - al helemaal wanneer je in je wakkere staat geen behoefte voelt om met iemand anders intiem te zijn. Gelukkig hoef je je hier niet schuldig over te voelen. Ook al lijkt het in de eerste paar seconden na het ontwaken alsof je je partner écht bedrogen hebt, betekent dit niet dat je dat ook werkelijk wilt. Bovendien heb je niet altijd invloed op waar je nachtelijke escapades over gaan.

Meer lezen: Enge dromen? Zo kom je er vanaf

De betekenis van de droom

Dus, wat is dan de betekenis ervan? Als jij degene bent die in je droom ontrouw is, kan dit duiden op een gemis aan opwinding. Niet per se binnen je relatie, maar in je algehele leven. Misschien snak je naar wat avontuur, een vleugje spanning. Zo'n droom zou een manier kunnen zijn om een compensatie te bieden voor eentonigheid in je dagelijks leven. Zie het als een signaaltje van je onderbewuste dat het tijd is om iets nieuws te proberen. Ga iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan! Leer een andere taal, ontdek een nieuw restaurant of switch van werkplek.

Dan is er nog een andere mogelijke betekenis voor deze droom. Het kan namelijk ook te maken hebben met een bepaald gemis. Onderwaardering speelt hierbij vaak een rol. De droom kan voortkomen uit het idee dat je niet genoeg erkenning krijgt. Dit kan zowel in je relatie als op je werk of in je sociale kring het geval zijn. Neem de tijd om hierover na te denken en bespreek het met je partner. Wakker worden met het gevoel alsof je net bent vreemdgegaan kan nogal ongemakkelijk zijn. Misschien voel je zelfs enige schaamte. Dit kan voortkomen uit een verlangen naar zekerheid en bevestiging. Misschien heb je behoefte aan meer waardering, vooral van je eigen partner. Soms willen we horen dat onze aanwezigheid anderen gelukkig maakt. Dit is niets om je voor te schamen. Als sociale wezens hebben we vaker dan we denken liefde, aandacht en waardering nodig.