Enge dromen? Zo kom je er vanaf

Mind & Wellness door Lien

Iedereen ervaart wel eens een enge droom die je het zweet doet uitbreken. Heb je hier regelmatig last van? Dan is het fijn om er wat aan te doen. Onderstaande tips helpen je om van nachtmerries af te komen.

Geen enge dromen meer

Na een onrustige nacht met een kloppend hart wakker worden geeft je natuurlijk niet bepaald een uitgerust gevoel. En laat dat nu net zijn waar slaap voor bedoeld is. Als je vaak last hebt van enge dromen, kan het fijn zijn om onderstaande tips toe te passen. Ze helpen je om weer een vredige nachtrust te ervaren.

1.      Beperk je inname van cafeïne en alcohol

Stimulerende middelen kunnen je slaapritme flink in de war schoppen. Het is verstandig om ’s avonds geen koffie meer te drinken. Heb je echt veel last van nachtmerries? Dan kan het ook fijn zijn om te overwegen (een tijdje) te stoppen met alcohol en te ervaren wat dit voor je doet.

2.     Houd een vast ritme aan

Het is verleidelijk om in het weekend wat later te slapen en een uurtje langer te snoozen in de ochtend. Om fijne, rustige dromen op te wekken is dit niet zo bevorderlijk. Een vast ritme is essentieel voor een goed functionerende biologische klok en fijne slaap.

3.    Denk aan iets rustgevends

Lig je ’s avonds in je bed volop te piekeren? Dat is funest voor je slaap. Probeer dit los te laten door aan iets fijns te denken wat je ontspant. Door jezelf in een rustige mood te brengen, verklein je de kans op nachtmerries enorm. Dromen kunnen dan ook vaak gaan over waar je als laatste aan denkt voordat je wegdoezelt.

Meer lezen: 4 technieken om lucide te dromen

4.    Upgrade je slaapomgeving

Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt in je slaapkamer. Misschien vind je het fijn om een nachtlampje aan te laten om een veilig gevoel te creëren. Zorg voor genoeg frisse lucht, een aangename kamertemperatuur en vermijd overmatig schermkijken laat in de avond.