Zo verbetert sporten je concentratievermogen

Mind & Wellness door Lien

Beweging verbetert verschillende breinfuncties: je onthoudt meer, zit lekkerder in je vel en kunt je beter focussen. Verder laat sporten ook nog eens je concentratievermogen enorm stijgen.

Sporten & je concentratievermogen

Door te bewegen ontvangen je hersenen meer bloed en daardoor ook meer zuurstof en voedingsstoffen. Dit zijn de ingrediënten die je focus enorm versterken. Ook zorgt het ervoor dat je hart beter gaat functioneren. Die kun je eigenlijk zien als een soort pomp van het brein. Alle onderdelen in je hersenen zijn afhankelijk van een goede doorbloeding: van hersencellen tot hersenbanen en de hersengebieden. Deze staan met elkaar in verbinding. Zuurstof wordt hier naartoe vervoert dankzij de slagaders. Andere gewoontes, zoals je alcoholinname beperken en niet roken, zorgen eveneens voor meer zuurstof en verbeteren hoe goed je hersenen functioneren.

Sporten & andere voordelen

Beweging zorgt niet alleen voor meer focus en concentratie: het kan er zelfs voor zorgen dat je beter gaat multitasken. Je traint niet alleen je lichaam, maar geeft ook een signaal aan je hersenen af om scherp en actief te blijven. De verhoogde zuurstoftoevoer verbetert je geheugen, leervermogen en geeft je meer energie. Sporten is daarom ook de perfecte remedie tegen vermoeidheid. Verder wordt de afgifte van het gelukshormoon serotonine bevordert. Dit stofje maakt dat je je happy voelt. Ook andere neurotransmitters worden meer afgegeven, zoals dopamine en endorfine: een stofje dat binnen een minuut je stressreactie kan stilleggen.

Meer lezen: Manieren om je hoofd leeg te maken

No worries: je hoeft echt niet iedere dag een intense workout te doen om je hersenen gezond te houden. Dagelijks 30 minuten stevig wandelen of fietsen is al effectief.