Meer genieten van ieder moment met deze simpele truc

Mind & Wellness door Lien

Laat je to do’s en piekergedachtes eventjes los en leer hoe je meer geniet van ieder moment. De innerlijke levensgenieter in jezelf ontdekken doe je met een simpele truc. Wat deze precies is en hoe je ‘m toepast? Dat lees je hieronder.

Meer genieten

Het is makkelijk om verstrikt te raken in gedachtes en daardoor te vergeten om van alles wat er is te genieten. Toch is er een simpele lifehack die je kunt toepassen om je leven te verrijken met meer plezier en tevredenheid. Dit is hoe je dat doet:

Focus op gelukjes

Genieten van ieder moment doe je door meer te focussen op het hier en nu en daar alle lichtpuntjes te zien die je geluk geven. Haal jezelf uit de automatische piloot en focus voor een paar seconden volledig op het nu, in plaats van het verleden of de toekomst. In dit moment zijn er talloze, kleine dingetjes om van te genieten. Dit kan bestaan uit een kop koffie, goed gesprek, mooie zonsondergang of simpelweg een momentje van rust. Richt je op alles wat je happy maakt in plaats van dingen die je geen goed gevoel geven. Focus op het positieve werkt aanstekelijk: al snel ga je meer en meer fijne dingen opmerken. Tel al die kleine gelukjes bij elkaar op en ze vormen een groot gevoel van vrolijkheid.

Meer lezen: Manieren om je hoofd leeg te maken

Het hier en nu

Vind je het lastig om in het moment te zijn? Dan kan het helpen om ademhalingsoefeningen te doen. Focussen op je ademhaling zorgt ervoor dat je actiever bezig bent met je lichaam en wat meer ‘uit je hoofd’ gaat – de plek waar die maalstroom van gedachten blijft draaien. Probeer een begeleidende ademhalingsoefening of doe dit zelf door langzaam en diep door je buik te ademen. Een extra voordeel: dit verlaagt je stressreactie, waardoor je lichaam meer ontspant. Als je langdurig in een stressmodus zit kan je door ademhalingsoefeningen merken dat je handen en voeten plotseling warmer worden. Dit is een teken dat je uit de fight or flight modus bent gestapt. Het parasympatische zenuwstelsel heeft een seintje gekregen dat het niet zo hard hoeft te werken om je te beschermen en in plaats daarvan kan ontspannen.