Gelukkig met jezelf – alles over de verbinding en verdieping met jezelf terugvinden

Mind & Wellness door sophie-koopmans

We hebben allemaal wel eens zo’n rotdag gehad. Je voelt dat je batterij helemaal leeg is en er zijn nog weinig positieve gedachtes te bekennen. Geen zin om te sporten want zelfs al je spieren voelen vermoeid aan. Wel heb je veel zin in een ongezonde maaltijd. Zo zie je dat alles effect heeft op elkaar. Maar wat als je bestond uit positiviteit? Dan voel je je pas echt gelukkig. In dit blog leren we je alles over holistisch leven en de verbinding en verdieping met jezelf terugvinden.

Holistisch wattes?

Holistisch leven krijgt een steeds specialer plekje in de samenleving. Je vindt holisme ook op steeds meer plekken terug: in de welzijn- en gezondheidszorg, voeding, lifestyle en zelfs het onderwijs. Holisme stamt af van het Griekse woord ‘Holos’ wat staat voor ‘geheel’. Er wordt gekeken naar het allesomvattende. De holistische visie gaat ervan uit dat alles met elkaar verbonden is. Het klinkt misschien allemaal een beetje zweverig, maar het is een goed onderbouwde levensovertuiging. Het wordt ook steeds vaker in de wetenschap toegepast.

Als je er namelijk over nadenkt dan bestaat een geheel uit een systeem waarin alles in verbinding staat met elkaar. Jij bent verbonden met jouw vrienden. Je hebt een baan en daarom ook collega’s en je bent onderdeel van de maatschappij. Dit zijn allemaal afzonderlijke systemen die samen het grotere geheel vormen. Holisme dus: allesomvattend. Aha! Dat werkt verhelderend.

Maar hoe pas je holisme toe op je leven?

Je begint altijd bij de basis en die begint bij jezelf. Je gaat namelijk ontdekken hoe jij, jouw systeem, in elkaar zit. Wat maakt jou een mens: een fysiek lichaam, een geest, een ziel en gevoelens en gedachten. Deze vijf onderdelen zijn ook de vijf niveaus waarop holisme is gebaseerd: fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Als we terugkijken naar de eerdergenoemde rotdag dan zie je dat al deze vijf punten dus effect hebben op elkaar en met elkaar in verbinding staan. In het geval van een burn-out zijn dit de punten waarop je jezelf terug kunt vinden.

Holistisch leven

Als je een holistische visie hebt dan kijk je dus naar het geheel en zie je samenhang in alles wie je bent en wat je doet. Vaak willen wij mensen altijd alles hebben. We willen succes, waardering en bezittingen. Dit zijn allemaal dingen die te maken hebben met welvaart. Maar stel je bent succesvol, krijgt waardering van de mensen om je heen en hebt mooie bezittingen, ben je dan ook echt gelukkig met jezelf? Als je bewust bent van jezelf als authentiek mens, dan leer je stap voor stap het overbodige los te laten en leer je jezelf beter kennen.

Marjolein Berendsen, oprichtster van ZoMa Opleidingen schreef onlangs een handboek holistisch leven dat gepaard gaat met een werkboek. Het boek ‘Holistisch Leven, moeiteloos gelukkig zijn’ en het werkboek ‘Onlosmakelijk verbonden’ verschijnen op 3 mei en vanaf 21 maart kun je een pre-order plaatsen. In de boeken word je uitgenodigd om jezelf te leren kennen en jezelf te zijn zoals je werkelijk bent. En dat op een nuchter, praktisch en niet-zweverige manier. Wil je meer lezen over deze boeken of wil je ze alvast bestellen?

Zelfhelend vermogen

Ontwikkeling, opvoeding, ervaringen en andere omgevingsfactoren kunnen ervoor zorgen dat je de verbinding met jezelf kwijtraakt. Naarmate je ouder wordt ga je steeds meer dingen blokkeren. Als je de verbinding kwijtraakt volg je je hart steeds minder en ga je leven volgens de verwachtingen van anderen. Je luistert niet meer naar jezelf en je kiest ook niet meer wat voor jou het best is. Een gevoel van onrust en onzekerheid groeit en de zoektocht naar bevestiging neemt toe. Mensen met een burn-out of mensen die emotioneel depressief zijn, zijn de verbinding met henzelf kwijt.

Reiki, een ander onderdeel van holisme, pakt de oorzaak aan en helpt je om die verbinding weer terugvinden. Dit is een alternatieve geneeswijze die het zelfhelend vermogen stimuleert. Het is een Japans woord dat letterlijk betekent: universele energie doorgeven met handoplegging. Dit is een holistische helingsmethode. Het zelfhelend proces wordt versterkt op een zachte en liefdevolle wijze. Aanrakingen en het leggen van de handen op bepaalde plekken van het lichaam, zorgen voor het afnemen van spanning, onrust en stress. Een Reiki-trainer kan je helpen om die blokkades te doorbreken en jezelf terug te vinden.

Ben je benieuwd en wil je begeleid worden door een Reiki Trainer? Bij ZoMa Opleidingen kan je een cursus volgen. Lees hier meer informatie over Reiki en meld je aan.