Brain training! 5 manieren om je hersenen te trainen

Mind & Wellness door chrismuru

Je gaat naar de sportschool om je spieren te trainen. Je doet aan hardlopen om je uithoudingsvermogen te trainen. Je doet aan yoga om flexibeler te worden. Maar train je ook je hersenen? Je hersenen zijn immers een van de belangrijkste dingen die je hebt! En ze hebben het vermogen om te leren en te groeien – neuroplasticiteit noemen we dat – maar dat gaat zoals de meeste dingen in het leven niet vanzelf. Hieronder 5 manieren om je hersenen te trainen, zodat je ook mentaal fit blijft.

5 manieren om je hersenen te trainen

#1. Leer een (nieuw) muziekinstrument bespelen

Wilde je altijd al een muziekinstrument leren bespelen maar is het er nooit van gekomen? Het kan nog steeds! Je hersenen kunnen ook op latere leeftijd nieuwe vaardigheden aanleren, dus je bent nooit te oud om te beginnen. Onderzoek heeft uitgewezen dat je bij het spelen van een muziekinstrument beide hersenhelften gebruikt, wat een positieve impact heeft op het geheugen en je hersenen op latere leeftijd beschermd tegen dementie. Ook maakt het je beter in staat om zintuigelijke prikkels te verwerken

#2. Verdiep je in een nieuwe taal

Meer dan één taal kunnen spreken heeft veel cognitieve voordelen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat meertaligheid bijdraagt aan een beter geheugen, ruimtelijke vaardigheden en meer creativiteit. Het helpt je ook makkelijker tussen taken te switchen en vertraagd de mentale aftakeling die gepaard gaat met ouderdom. Tip: gebarentaal is ook een taal!

#3. Lees, lees, lees!

De kracht van veel lezen mag zeker niet onderschat worden. Lezen stelt je bloot aan nieuwe ideeën, verbetert je woordenschat en zorgt dat je jezelf beter kunt uitdrukken. Ook kun je door lezen je analytische vaardigheden verbeteren. Het mooie is dat je jezelf niet hoeft te beperken tot taaie wetenschappelijke en filosofische werken; boeken zoals In de Ban van de Ring en klassiekers uit de Engelse literatuur zoals The Catcher in the Rye zijn minstens zo effectief om je hersenen te trainen!

#4. Speel Sudoku

Geregeld spelletjes, kruiswoordpuzzels en Sudoku doen helpt je om je hersenen actief en scherp te houden en je cognitieve vaardigheden te verbeteren. Het mooie aan deze methode is de laagdrempeligheid ervan; je hoeft geen lessen te nemen en je kunt het doen waar en wanneer het jou uitkomt. Of dat nu ’s ochtends aan het ontbijt, in de trein of ’s avonds in bed is.

#5. Probeer je niet-dominante hand te gebruiken

Neurobioloog Lawrence Katz, auteur van het boek Keep Your Brain Alive, adviseert om geregeld je niet-dominante hand te gebruiken om je hersenen sterker te maken. Ben je rechtshandig? Probeer dan eens om je linkerhand te gebruiken tijdens het avondeten of het opschrijven van je boodschappenlijstje. Het is moeilijk, maar dat is nu juist het punt. De meest effectieve manieren om je hersenen te trainen zijn nu eenmaal niet de makkelijkste!