Dit verbetert je geheugen

Mind & Wellness door Lien

Wetenschappers hebben geconstateerd dat multivitamines mogelijk een belangrijke rol kunnen spelen bij het verbeteren van de geheugenfunctie, naast het aanvullen van voedingstekorten. Hoe zit het precies?

Multivitamine en geheugen

Hoewel multivitamines geen wondermiddelen zijn, kunnen ze gebruikt worden als een soort ondersteuning om eventuele voedingstekorten op te vangen. Voor degenen die chronische tekorten aan essentiële voedingsstoffen ervaren, kan het gebruik van multivitamines van cruciaal belang zijn. Wat blijkt? Deze handige multi's zijn ook nog eens ergens anders goed voor. Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat dagelijkse consumptie van multivitamines kan leiden tot een betere geheugenfunctie.

Onderzoek naar geheugenverbetering

Dit recente onderzoek, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, analyseerde gegevens van een onderzoeksgroep van meer dan 3500 oudere volwassenen, allen boven de 60 jaar. Binnen deze groep kreeg een deel dagelijks een multivitaminesupplement en het andere deel een placebo. Over een periode van drie jaar werden ze regelmatig onderworpen aan online neuropsychologische tests. Belangrijk om te vermelden is dat zowel de deelnemers als de onderzoekers onbekend waren met de soort pillen die werden toegediend. Na het eerste jaar vertoonden degenen die de multivitamines innamen significant betere resultaten op een test die direct geheugen beoordeelde in vergelijking met de placebogroep. Deze verbetering hield aan gedurende de driejarige opvolgperiode.

Wat zijn multivitamines?

Over het algemeen bevatten multivitamines een combinatie van verschillende vitamines en mineralen, en soms andere nuttige ingrediënten. Het exacte gehalte en type van deze componenten kunnen variëren tussen verschillende merken, die zelf beslissen wat ze in hun producten opnemen. De meeste multivitamines bevatten de aanbevolen hoeveelheden van essentiële voedingsstoffen. Bij het selecteren van een multivitamine is het aanbevolen om te kiezen voor hoogwaardige opties die door externe partijen zijn getest op zuiverheid, effectiviteit en veiligheid.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat multivitamines niet bedoeld zijn als vervanging voor een gebalanceerd dieet dat een scala aan voedzame voedingsmiddelen bevat. Gezonde voeding biedt immers niet alleen vitamines en mineralen, maar ook vezels en andere heilzame elementen ter ondersteuning van de algehele gezondheid. Probeer daarom zoveel mogelijk voedingsstoffen via voeding binnen te krijgen.

Meer lezen: Geen inspiratie? Deze trucjes helpen je

Kort samengevat

Nieuw onderzoek wijst uit dat een dagelijkse inname van multivitamines de geheugenfunctie positief kan beïnvloeden. Hoewel multivitamines geen vervanging zijn voor een gebalanceerd dieet, kunnen ze een waardevol hulpmiddel zijn om eventuele voedingstekorten aan te vullen.

Bron: Onderzoek van The American Journal of Clinical Nutrition Beeld: Pexels