Geen inspiratie? Deze trucjes helpen je

Mind & Wellness door Lien

Soms zit je even vast en weet je niet hoe je je creativiteit kunt opwekken. Met deze tips ga je weer vol inspiratie aan de slag!

Inspiratie krijgen

We blokkeren soms zelf onze creativiteit. Hoe? Door ons druk te maken om alledaagse dingen, gestresst te zijn, te piekeren, slecht te slapen en noem maar op. Kort gezegd: door nauwelijks tijd te nemen voor onszelf. Dat is natuurlijk funest voor je creativiteit! Inspiratie komt als je weet hoe je het kan opwekken. Bijvoorbeeld zo:

De juiste omstandigheden

Creativiteit komt uit jezelf en goede ideeën zijn er genoeg. Het gaat erom dat de omstandigheden juist zijn. Is het je ooit opgevallen dat de beste ideeën vaak opkomen onder de douche, tijdens het hardlopen of een ander moment van rust?

Ontspan

De beste ideeën ontstaan wanneer je ontspannen bent. Geef je hersenen rust van alle zorgen. Spreek af met vriendinnen, ga sporten, in bad of doe een dagje niets. Creativiteit ontstaat in een ontspannen geest. Laat stress en spanning zoveel mogelijk los.

Denk ruim

We beperken onszelf door te denken dat er weinig mogelijkheden zijn. Zelfs bij lastige situaties zijn er meerdere oplossingen mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Vertrouw erop dat antwoorden vanzelf komen, ook al weet je nog niet hoe. Laat je creativiteit stromen.

Zoek nieuwe prikkels

Originele ideeën kunnen ontstaan door onverwachte dingen te combineren. Verbind verschillende elementen met elkaar om unieke inzichten te verkrijgen. Kijk, luister en ervaar dingen buiten je comfort zone.

Geniet van kleine dingen

Inspiratie is overal te vinden: in het geluid van de vogels, de geur van koffie of de sfeer in een ruimte. Luister en sta open. Te veel nadenken is namelijk niet altijd de beste weg. Laat los, ontspan en wacht op antwoorden. Soms vind je iets kleins dat je creatieve uitdaging ineens oplost.

Meer lezen: Zo stop je met piekeren

Blijf nieuwsgierig

Het kan tijd kosten om het beste idee te vinden. Je eerste idee is vaak niet origineel of kan nog worden bijgeschaafd. Blijf zoeken en verras jezelf met nieuwe inspiratie.