Hoe lang kan je een beha blijven dragen?

Body & Health door Lien

Een lievelingsbeha is vergelijkbaar met het hebben van een favoriete jeans: zo’n pareltje die net iets beter zit, er altijd goed uitziet en waar je simpelweg geen afstand van wilt doen. Maar denim is niet hetzelfde als kant of satijn. Dus, hoe lang kun je een beha eigenlijk blijven dragen?

Niet te vaak dragen

Wanneer een beha aan vervanging toe is hangt vooral af van hoe vaak je deze draagt. Stel: je hebt tien beha’s, dan zou je met ieder daarvan ongeveer twee jaar kunnen doen. Vijf zijn er goed voor één jaar, met twee kun je een half jaar vooruit en draag je er slechts één? Dan zou je die na een maand al weg kunnen gooien. Nogal kort voor een kledingstuk dat vaak wel wat kost. Als je iets vaak draagt, slijt het nu eenmaal meer. Zo’n beha verliest daardoor snel de oorspronkelijke vorm en ondersteuning. Die ondersteuning is precies waar dit kledingstuk voor bestemd is – des te belangrijker om op tijd te investeren in een paar nieuwe setjes.

Voorzichtig wassen

Hygiëne is een andere reden waarom je een beha beter niet te vaak draagt. Gedurende de dag verzamelt dit kledingstuk namelijk allerlei bacteriën. Deze kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van jeuk of een geïrriteerde huid. Het beste is dan ook om je beha in ieder geval na iedere twee à drie keer dragen te wassen. Kies dan voor een laag programma van maximaal 30 graden en gebruik liever een vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeder. Het helpt om je lingerie niet samen met zware items in de wasmachine te stoppen, zoals jeans en truien. Verder kan een gaaszakje voor extra bescherming zorgen. Side note: te veel wassen kan de stevigheid erg beschadigen, iets wat we nou juist willen voorkomen. Bewaar dat ene kanten pareltje dan ook liever voor speciale gelegenheden. En mocht je echt zuinig om willen gaan met je beha’s en bralettes, dan was je ze het beste met de hand. Een kleine tijdsinvestering, maar wel een goede oplossing om de stevigheid te behouden.

Ook interessant: waarom je niet met oorbellen in moet slapen

Slijtage herkennen

Is je beha aan vervanging toe? Hier kun je op verschillende manieren achter komen. Check of je beha minder elastisch is geworden door je hand tussen het bandje en je rug te leggen. Als je verschil merkt in vergelijking met voorheen, dan kan het zeker tijd zijn om een nieuwe te kopen. Een tweede manier om dit te controleren is door te kijken naar eventuele slijtage. En misschien draag je je beha op een ander sluithaakje dan je eerst deed. Ook dit kan betekenen dat de elasticiteit eruit is en het niet genoeg ondersteuning meer biedt. Dan nog een tip bij het aanschaffen van een nieuwe beha! Zorg ervoor dat deze op het laatste haakje van de band goed zit. Zo heb je er het langst plezier van indien de band na verloop van tijd uitrekt.