Hoe voorkom je Maag- en Darmklachten tijdens het sporten?

Body & Health door priscilla FG

Niets is zo vervelend als misselijk worden of krampen in je buik krijgen op het moment dat je net lekker aan het sporten bent. Maag- en darmklachten kunnen een oorzaak zijn van de verkeerde voeding voor en tijdens de training. Ook speelt de timing van voeding een grote rol.
In deze blog vertel ik jou waar je op kan letten, zodat jij maag- en darmklachten kan voorkomen en optimaal kan presteren. Of je nu aan het trainen bent of deelneemt aan een wedstrijd.

Hoe Maag- en Darmklachten ontstaan
Wat je aan voeding nodig hebt als sporter hangt af van verschillende factoren, zoals het type sport, de duur en de intensiteit. Zo heeft een duursporter een hogere koolhydraatbehoefte en een krachtsporter weer een hogere eiwitbehoefte. Toch komen maag- en darmklachten regelmatig voor bij allerlei verschillende type sporters.
Dit heeft te maken met de bloedtoevoer.

Als jij sport is er zuurstof nodig voor je spieren. Dit zal dan ook voorrang krijgen op je spijsvertering. Omdat er meer zuurstof naar je spieren zal gaan, wordt je voeding minder goed verteerd, met bijvoorbeeld misselijkheid tot gevolg. Voorbeelden van voeding waarbij het langer duurt om verteerd te worden zijn vetten, eiwitten en vezels. Om maag- en darmklachten te voorkomen is het advies dan ook om hier voorzichtig mee te zijn vlak voordat je gaat sporten. Tot slot wordt tijdens het sporten ook adrenaline aangemaakt. Adrenaline zorgt ook voor meer bloedtoevoer naar je spieren en een verminderde bloedtoevoer naar de voedselverwerking.

Het voorkomen van Maag- en Darmklachten
Niet alleen wat je eet voor en tijdens de inspanning is belangrijk. Om maag- en darmklachten te voorkomen is het ook goed om te kijken naar wanneer je eet.
Probeer drie tot vier uur voordat je gaat sporten je laatste grote maaltijd te nemen, of neem deze maaltijd pas na het sporten.
Ongeveer één tot twee uur voor het sporten kan je nog kiezen voor een licht verteerbare snack, die niet te rijk is aan eiwitten, vetten en vezels.

Wil je tijdens de training je koolhydraten aanvullen, omdat je bijvoorbeeld langer dan een uur of op hoge intensiteit traint, kies dan voor snelle suikers. Denk hierbij aan sport specifieke voeding, zoals een isotone sportdrank of een sportgelletje. Sport specifieke voeding valt niet altijd binnen een gezonde basisvoeding, maar kan daarentegen wel effectief en praktisch worden ingezet. Uiteraard is het van belang dat je voedingspatroon in de basis natuurlijk wel gezond en gevarieerd is.

Training the gut
Wist je dat je jouw maag en darmen kan trainen om tijdens langdurige intensieve inspanningen meer koolhydraten te verwerken? Het trainen en laten wennen van je spijsverteringsstelsel bevordert de spijsvertering en zorgt voor een betere opname van koolhydraten. Hierdoor ben je minder snel misselijkheid en heb je minder last van maag- en darmklachten tijdens het sporten.

Tot slot
Als je iets gaat aanpassen of uitproberen op het gebied van voeding, test dit dan altijd binnen je trainingssessies en niet pas tijdens de eerste beste wedstrijd. Je wilt eerst tijdens je training leren hoe je lichaam reageert en je lichaam laten wennen, zodat je niet tijdens een wedstrijd voor verassingen komt te staan.

Volg me voor meer tips op Instagram @sucseed.nl