Een diastase na de zwangerschap
Wat veel vrouwen zich niet realiseren is dat tijdens de zwangerschap, wanneer je buik groter wordt, er niet alleen veranderingen aan de baarmoeder en je huid plaatsvinden. Ook je buikwand verandert.
Wat is een diastase?
Tijdens je zwangerschap groeien je buikspieren uit elkaar zodat je baby voldoende ruimte heeft om te zich te ontwikkelen. Je lichaam maakt groeiruimte voor je baby mogelijk door de linea alba uit te laten rekken. De linea alba is een stuk bindweefsel dat vanaf je borstbeen tot de onderkant van je bekken naar beneden loopt en de twee helften van je voorste buikspieren aan elkaar hecht. Het uitrekken van je linea alba is totaal geen reden tot bezorgdheid. Dit is een volkomen natuurlijk proces dat je lichaam doormaakt zodat jouw kindje veilig in je buik kan groeien.
Echter ontstaat er wel reden tot bezorgdheid wanneer je 6 – 12 weken na je bevalling nog steeds een uitgerekte linea alba hebt. Dit betekent dat er een separatie tussen je voorste buikspieren is ontstaan en de linea alba het vermogen tot het leveren van spanning is verloren. De separatie en het spanningsverlies zorgen ervoor dat er een meetbare ruimte is ontstaan tussen de helften van je voorste buikspieren en we spreken dan dus van een diastase. Meestal zit er de meeste ruimte rondom je navel en dit kan je een ‘zwangere’ look geven.
Door het spanningsverlies van je linea alba kunnen ook je buikspieren minder goed spanning leveren en daarmee dus ook je core. Je lichaam is dus een stukje steun van je core kwijt en dit vergroot dus de kans op rugpijn, maar ook op bijvoorbeeld orgaanverzakking en incontinentie problemen.
Hoe herstel je van een diastase?
Een diastase kan zelfs jaren na een bevalling nog herstellen. Het is belangrijk dat je werkt aan het leren van een diepe ademhaling waarbij je rondom je hele ribbenkast in- en uitademt. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel druk zet op de voorkant van je buik, waardoor de linea alba niet goed kan genezen. Daarnaast wil je je hele core sterker maken en er daarbij voor zorgen dat je de spanning over al je buikspieren kunt verdelen. Tot slot is het belangrijk dat je let op je lichaamspositie bij het doen van oefeningen en het optillen van je baby. Hou je ribben boven je heupen en je onderrug in een neutrale positie: zo kan je het beste spanning verdelen over je hele core.