De perfecte sportoutfit bij koud weer

Tips door nathalie

Het weer is niet voor niets één van de meest besproken onderwerpen onder ons Nederlanders. Niets is onvoorspelbaarder dan het weer! Sport jij net als ik graag buiten? Lees dan zeker deze sportkleding tips en stel zo gemakkelijk de perfecte sportoutfit bij koud weer samen.

Een fout die ik regelmatig maak is om te veel en te warme kleding aan te trekken. Als ik naar buiten stap lijkt dit lekker, maar al na de eerste meters krijg ik het warm. Het resultaat na een kilometer? Een knalrood, oververhit hoofd. Met opgestroopte mouwen en ritsjes open probeer ik dan nog wat verkoeling te krijgen, maar op deze manier zit een toptijd er zeker niet meer in!

Het drie lagen systeem is de oplossing! Ga bij koud weer dus niet voor dikke en zware kleding, maar maak gebruik van verschillende lagen kleding. Drie lagen, iedere laag met een eigen functie die ik hieronder kort voor je toelicht.

Drie lagen systeem

Laag 1: De basislaag
Belangrijk is het dat de eerste laag ademend is en je huid droog houdt. Sportondergoed is hiervoor erg geschikt. Deze basislaag draag je altijd als eerste, dus direct op je huid.

Sportenkleding winter-ondergoed-Craft

Kies bijvoorbeeld voor dit Craft sportshirt.

Laag 2: De tussenlaag
De tweede laag moet goed isolerend zijn en je beschermen tegen fris en koud weer. Deze tussenlaag biedt extra warmte bovenop de eerste laag.

Sportenkleding winter-top-Nike

Kies bijvoorbeeld voor dit Nike sportshirt.

Laag 3: Buitenlaag / Waterdicht jasje
Laag nummer drie, de buitenlaag, is de beschermende laag. Deze kledinglaag dient je te beschermen tegen regen en wind.

Sportenkleding winter-jack-Nike

Kies bijvoorbeeld voor dit paarse Nike hardloopjack.

Sportenkleding winter-jack-Adidas
Of dit donkerrode Adidas hardloopjack.

Wat je verder nog nodig hebt? Natuurlijk een goed paar sportschoenen en lange tights. Als het echt koud is voeg je nog een warme beanie en een paar handschoenen toe aan je sportoutfit.

+10 graden regel

Een handige tip is om 10 graden bovenop de daadwerkelijke temperatuur te tellen. Is het bijvoorbeeld 8 graden? Dan is de gevoelstemperatuur tijdens het sporten 18 graden. Stel op basis van deze gevoelstemperatuur jouw sportoutfit samen. Wind, regen, storm, sneeuw, hagel, vorst, zon... De Nederlandse winters zijn erg onvoorspelbaar. Draag niet altijd alle drie de bovengenoemde lagen. Ben je van plan te gaan sporten? Check eerst even je weer app en bepaal dan welke lagen je het beste kunt combineren.

Heb ik je al overtuigd of durf jij het nog steeds niet aan om buiten te sporten met het koude weer? Lees hier de voordelen van buiten sporten.

Laat jij je nog tegenhouden door het koude en natte winterweer? Tip: schrijf je in voor een evenement, zo dwing je jezelf om te blijven trainen in de winter. Je kan het!