Wat is normaal postpartum en wat niet?

Fit & Training door romana-serno

Na je zwangerschap en bevalling voelt en ziet je lichaam er uiteraard anders uit dan voor je zwanger raakte. Zeker in de eerste 6 tot 8 weken direct na je bevalling. Maar wanneer is anders ‘normaal’ en wanneer weet je dat iets niet in orde is?

Allereerst is het belangrijk om je te beseffen dat elke zwangerschap en bevalling uniek is. Om deze reden zou je jezelf niet moeten vergelijken met een ander. Als je al meerdere kinderen hebt gehad dan weet je dat elke bevalling verschillend is en er geen pijl valt te trekken op hoe jij uit een bevalling komt. Wees om deze reden dan ook geduldig met je herstel en probeer ook net zo van dit proces te genieten als dat je (hopelijk) van de zwangerschap zelf hebt genoten.

Blijf niet rondlopen met deze klachten!

Dat iets vaak voorkomt wil nog niet zeggen dat het normaal is. Dit zou elke postnatale vrouw haar motto moeten zijn. Je hoeft dingen die vaak voorkomen niet te accepteren, zeker niet wanneer het je pijn en/of ongemak geeft! En met dat in je achterhoofd zijn de volgende klachten na je zwangerschap niet normaal. Wanneer je deze (bekken)klachten ervaart, is het verstandig om naar een bekkenfysio te gaan.

  • Pijn: in je onderrug, nek, schouders, buik én bekkenbodem
  • Urineverlies: wanneer je rent, lacht, springt, niest of hoest
  • Een drukkend gevoel in je bekkenbodem en/of een uitstulpsel in je vagina en/of buikspieren: een buik die opbolt naar voren wanneer je bijvoorbeeld opstaat uit een stoel, het gevoel dat je geen tampon in kan houden, het gevoel dat er na inspanning iets uit je vagina komt vallen en/of het gevoel dat je vagina de hele tijd wagenwijd openstaat.

Zo herstel je de eerste 6-8 weken na je bevalling

  1. Relax: neem zoveel mogelijk rust. Wandel wat door het huis en bouw dit wandelen langzaam op in de komende weken tot je rustig 30 – 40 minuten buiten kunt lopen met de kinderwagen.
  2. Maak het jezelf gemakkelijk. Lig je momenteel alleen lekker wanneer je 2 kussens in je zij hebt en het liefst nog één in je nek. Make it happen.
  3. Mobiliseer en stretch je spieren. Vanaf week 3-4 ga je rustig beginnen met wat oefeningen die je spieren weer soepel maken en jou het gevoel geven dat de boel nog een beetje werkt. Denk aan het stretchen van je heupen en borstspieren en wat oefeningen die je billen activeren. Doe elke dag een rondje van 10 – 15 minuten.
  4. Oefen je ademhaling en de connectie met je bekkenbodem + core. Hier mag je vanaf week 0 al mee beginnen en is super belangrijk voor het herstel van je bekkenbodemspieren en core. Ga heel gericht ademhalen en probeer daarbij te voelen wat je bekkenbodemspieren doen. Die horen te ontspannen bij het inademen en aan te spannen bij het uitademen. De bekkenfysio kan jou hier ook bij helpen.
kettlebell oefening vrouw

Helaas zijn er nog veel vrouwen die er vanuit gaan dat sommige lichamelijke ongemakken en problemen horen bij het herstelproces na de zwangerschap. Daardoor blijven ze vaak doorlopen en proberen ze te leven met klachten die verholpen kunnen worden met de juiste oefeningen!