Review: Bugaboo Runner voor fitte mama's

Hotspots & Reviews door fitgirlcode

Als kersverse Fit Mom hoef je het hardlopen zeker niet te laten. Dat half uurtje hardlopen is een perfect momentje voor jezelf, terwijl je liefhebbende man die net zo kersvers papa is geworden dan mag genieten van zeldzame vader-kindtijd. Maar vanaf het moment dat je kindje kan zitten en zijn of haar hoofdje goed recht op kan houden, kun je ook nadenken over hardlopen met je kindje! Ik heb voor #FITGIRLCODE de hardloopbuggy van Bugaboo getest, die (hoe kan het ook anders) die Bugaboo Runner heette. In deze blog deel ik mijn ervaringen.

Complete set of onderstel-only

De Bugaboo Runner kun je als complete hardloopbuggy kopen, of alleen als onderstel. Want ook de zittingen van de huidige, gewone Bugaboo kinderwagens passen op het Runner-onderstel. Handig als je al een kinderwagen hebt. Dat scheelt ruimte. En niet onbelangrijk: geld.

bugaboorunner2

Let’s talk about tech, baby

Dat onderstel is behoorlijk high-tech en doordacht. Wat ik echt superhandig vind, is de verstelbare duwstang. Die kun je eenvoudig in één van de drie hoogtes verstellen. De laagste stand is perfect voor mini hardloopmama’s tot 1.70m zoals ik! De hoogste stand is voor hardlopende amazones. Of voor hardlooppapa’s natuurlijk. Je wilt de duwstand wel in de hoogste stand opbergen als je klaar bent met hardlopen, want het maakt de kinderwagen in de lengte nog langer. En die is al behoorlijk lang.

Nu moet ik je even vermoeien met technische informatie, maar echte reviewfans en autofreaks zullen hier hun vingers bij af likken. De kinderwagen is dus lang. Iedere goede hardloopbuggy is lang. Want bij een goede hardloopbuggy is de wielbasis (dat is de afstand tussen de as van het voorwiel en de as van het achterwiel) langer dan bij een wandelwagen. Hoe langer de wielbasis, hoe stabieler de wagen. Dat is fijn voor je baby (zeg maar dag tegen bewegingsziekte) en fijn voor jou. Een stabiele wagen kost namelijk minder energie om te sturen.

De Bugaboo Runner heeft nog meer trucjes die rij- en hardloopcomfort vergroten. Zo zijn de achterwielen licht schuin geplaatst. Net als race-rolstoelen! Dat vergroot de stabiliteit van de wagen in lange bochten. Je zult wel even moeten wennen hoe je een hardloopbuggy bestuurt: een goede hardloopbuggy heeft geen zwenkwielen, dus voor scherpe bochten moet je de wagen licht op de achterste wielen tillen voordat je een bocht maakt.

Wat je niet ziet, zijn de schokdempers op de wielen die je kindje beschermen tegen bobbels in de weg. Ook subtiel zijn de twee remmen: een knijprem aan de duwstang waarmee je heel soepel kunt remmen, en een voetrem wanneer de buggy parkeert tijdens je warming up of cooling down.

Echte gadgetfreaks zullen hier hun neus voor ophalen, maar ik was als fitmom enorm blij met hoe de bagagedrager is ingericht. Net een tas! Het grote vak heeft elastische banden waaronder je een luiertas, sportbidon, regenjas en regenkap kunt opbergen. Aan de voorzijde zit  heul handig een paar netvakjes voor je sleutels, telefoon en energybar. Ze sluiten met klittenband dus je hoeft niet bang te zijn dat dingen eruit vallen.

bugaboo runner

Mijn ervaring

De Bugaboo Runner is een superstylish hardloopbuggy voor in de stad. Hij doet het perfect op asfalt, de stoep en vooruit: een glad grind- of schelpenpad. Ik moest vooral wennen aan de vaste wielen en hoe je hiermee bochten moet nemen. Ik paste mijn route erop aan, die dan vooral uit lange of luie bochten bestond. Zodat ik ultiem gebruik kon maken van die schuine race-wielen!

Als eigenaar van een vintage Bugaboo Frog was ik ook erg onder de indruk van het het zitcomfort voor mijn kindje. Vooral de zacht gepolsterde veiligheidsgordeltjes en een extra grote zonnekap die met een rits tot de stoel tot een minicocon maakt, vond ik een dikke plus. Maar misschien zit dat inmiddels op elke gewone kinderwagen van Bugaboo.

DSC04427

Doordat Bugaboo aandacht heeft besteed aan zowel het comfort voor je baby als voor jou, is het een perfecte hardloopbuggy voor korte en lange afstanden. Bovendien is de buggy belachelijk mooi. Hij is in staat je van de bank te verleiden voor een loopje! En dat is natuurlijk alleen maar een voordeel.

Er is maar een nadeel dat ik kan bedenken en dat is ruimte. Je wilt het liefste de buggy hardloopklaar in je hal hebben staan. Maar daar neemt hij dan toch enorm veel ruimte in. Inklappen is een optie, maar met die grote hardloopwielen wordt het er niet heel veel compacter op. Als je in een flat woont past de buggy ook net aan in de lift naar beneden. Dat wordt dus de berging. En dat is eigenlijk zonde.

De complete kinderwagen kost € 690 (adviesprijs), alleen het onderstel € 310. Als je al een Bugaboo kinderwagen hebt, is de aanschaf van het Runner onderstel een no-brainer. Voor een hele hardloopbuggy zijn er goedkopere exemplaren van andere merken te vinden, maar ik denk dat je er geen een met betere looks kunt vinden dan de Bugaboo Runner!