Wat is kramp en hoe verhelp je het?

Fit & Training door resy-van-rooijen

Je zal het vast wel eens gehad hebben: je bent fanatiek aan het sporten en ineens schiet het in je kuit. Auw, kramp. Persoonlijk vind ik dit een heel vervelend gevoel en probeer ik het altijd zo snel mogelijk weg te krijgen. Iets wat soms misschien zorgt voor een rare houding half op een fitnessapparaat of op de tennisbaan. Je weet misschien hoe het voelt, maar wat is kramp eigenlijk en hoe verhelp je het tijdens het sporten? 

Wat is kramp?

Tijdens het sporten en de bewegingen die je daarbij uitvoert, trekken de spiervezels samen. Normaal zouden deze elkaar ook weer los moeten laten, maar wanneer dit niet automatisch gebeurt dan ontstaat er kramp in de spieren.

In principe kan je overal in je lichaam kramp krijgen. Wel is het zo dat een slechte doorbloeding van de spieren zorgt voor een grotere kans op kramp. Zo zijn de handen en voeten minder goed doorbloed en zal je hier sneller kramp krijgen dan in je bovenarmen.

De oorzaak van kramp kan liggen in verschillende aspecten. Zo kan dit komen door een overbelasting en dus vermoeidheid van de spieren, waardoor ze niet meer de energie hebben om goed te functioneren. Gedurende het sporten zweet je veel zodat afvalstoffen kunnen worden afgevoerd, maar door al dat zweten raakt je vochtbalans verstoord - en dat heeft een nadelig effect op de spieren. Een andere oorzaak van kramp is de afknelling van bloedvaten bij het aannemen van een verkeerde houding. Bloed vervoert zuurstof en op deze manier komt er dus zowel een bloed- als zuurstoftekort in de spieren, waardoor deze niet goed zijn werk kunnen doen. Zodra een spier niet goed kan functioneren, kan dit dus resulteren in kramp.

Hoe verhelp je het?

Nu je weet dat kramp ontstaat doordat spiervezels elkaar niet vanzelf loslaten, kun je misschien al raden dat jij hierbij moet helpen. Dit doe je door de spier te rekken, wat je een tijdje vasthoudt. Op deze manier kan de spier ontspannen en laten de spiervezels elkaar weer los. Belangrijk hierbij is dat je niet te fanatiek gaat rekken, maar dit rustig doet om blessures en spierpijn te voorkomen.

Bron: Gezondheidsplein, Gezondheidsnet, Dokter.nl