Zelfliefde! Stel jezelf deze vragen

Love & Sex door chrismuru

Gedurende ons leven bouwen we tal van relaties op met andere mensen. Maar hoe zit het met de relatie die je met jezelf hebt? Om jezelf beter te leren kennen hebben we een aantal vragen op een rijtje gezet. Neem even de tijd om deze voor jezelf te beantwoorden. Zelfkennis is het begin van een gelukkig en bevredigend leven vol zelfliefde, waarin je je eigen weg kiest.

10 vragen over zelfliefde

#1. Zijn mijn doelen echt mijn doelen? Of worden ze me opgedrongen door de maatschappij of door andere mensen?

Heb je elk jaar dezelfde goede voornemens, om er in december achter te komen dat er niets van terecht is gekomen? Misschien neem je dat jezelf kwalijk. Misschien begrijp je niet waarom het niet lukt, waarom je zo lui bent geweest, waarom je je zo laat afleiden. Maar heb je je weleens afgevraagd of dit wel echt jouw doelen zijn? Tijd om je doelen opnieuw te definiëren. Misschien is het in jouw omgeving gebruikelijk om voor je dertigste al een eigen huis gekocht te hebben. Maar als dat niet is wat jij wilt, zal je je hier bewust of onbewust tegen verzetten. En dan bereik je ook niet wat je wél wilt.

#2. Kan ik op mezelf vertrouwen?

Vraag jezelf af: Kan ik het leven waar ik van droomt zelf creëren, zonder dat ik daarvoor van iemand afhankelijk bent? Zonder iemand om hulp te vragen? Natuurlijk, het is helemaal niet erg om af en toe eens iemand om hulp te vragen. Maar mensen zijn nu eenmaal onvoorspelbaar. Als je van iemand afhankelijk bent en diegene veranderd van gedachten, dan kan je hele leven instorten. Je moet je leven in eigen handen houden. Het maakt niet uit hoe hecht je bent met mensen of wat voor plannen je maakt. Leer op jezelf te vertrouwen. Dat is zelfliefde.

#3. Doe ik aan bewuste consumptie of massaconsumptie?

Veel mensen spenderen hun leven aan het denken aan en plannen van aankopen. Maar veel materiele zaken zijn tegenwoordig onderhevig aan trends en bovendien niet gemaakt om jarenlang mee te gaan. Dat constante toegeven aan trends, dat kopen van onnodige vergankelijke zaken, gaat vaak ten koste van je individualiteit. Je hebt zoveel moeite gedaan om je eigen ik te creëren, waarom zou je die verraden?

#4. Wat betekent het woord “geluk” voor mij?

Het antwoord op deze vraag zal meer duidelijkheid verschaffen over welke dingen het nu echt waard zijn om naar te streven. Het is echt niet nodig om een leven lang ongelukkig te zijn, zodat je de laatste jaren van je leven kunt doorbrengen zoals je dat altijd al wilde. Is “geluk” voor jou wonen aan zee, maar woon je nu midden in de stad? Waarom wachten? De zee is niet ver weg. Ga ervoor!

#5. Welke eigenschappen van anderen ben ik niet bereid om te accepteren?

Relaties met andere mensen zijn lastig. We spenderen heel veel tijd en energie in sommige personen en natuurlijk moet je soms compromissen sluiten – maar waar leg je de grens? Wees eerlijk tegen jezelf. Als je een vriend hebt wiens normen en waarden lijnrecht tegenover die van jou blijken te staan, ben je dan echt bereid om die relatie voort te zetten? Wat als je zusje of je beste vriendin zo’n vriend had gehad? Wat had je dan tegen haar gezegd? Maak een lijst van 10 eigenschappen die je onder geen beding van een ander zou accepteren. Dit kan je helpen als een soort van vuurtoren, waardoor je altijd weer je weg terug kunt vinden naar wat voor jou belangrijk is in het leven.  Zo kun je jezelf omringen met de mensen wiens normen en waarden aansluiten op die van jou.

#6. Met hoeveel mensen wil ik praten op een dag?

Deze vraag is in tijden van corona wellicht wat meer beladen. Maar corona of niet, het antwoord op deze vraag kan je helpen om meer vreugde te halen uit de dingen die je doet. Ik ben zelf bijvoorbeeld een introvert. Ik ben graag alleen. Het is niet zo dat ik antisociaal ben, maar ik heb tijd voor mezelf nodig om op te laden. Als ik die tijd niet krijg, raak ik gespannen en gestrest en kan ik heel weinig hebben. Daarom heb ik ervoor gekozen om voor mezelf te beginnen, zodat ik een groot deel van de tijd vanuit huis kan werken. Dat werkt voor mij het beste. Een van mijn beste vriendinnen is juist extravert – zij krijgt energie van mensen om zich heen. Zij heeft gekozen voor een carrière als tattoo artiest, waarbij ze de hele dag mensen om zich heen heeft. Als je baan aansluit op je ‘psychotype’ zoals dat heet, dan heb je veel meer plezier in je werk.

#7. Beantwoord in één woord: Wat staat er tussen mij en mijn belangrijkste doel in?

Waar de vorige vraag je helpt om te achterhalen op welke manier je je doelen kunt bereiken, kan deze je helpen om die doelen te stellen. Visualiseer je ideale leven, evalueer je huidige situatie en zoek de belangrijkste verschillen. Hoe kun je daar verandering in brengen?

#8. Hoe kan ik mijn leven simplificeren en me focussen op wat echt belangrijk is?

Ons dagelijks leven zit vol routines, onnodige meetings, nutteloze discussies op sociale media en tijdverspilling aan de verkeerde kant van het internet. Dit soort dingen vreten niet alleen je kostbare tijd op, ze vreten ook aan je energie. Probeer de lading voor jezelf te verlichten. Probeer bijvoorbeeld drie keer per week voor twee dagen te koken, in plaats van zes keer. Bedenk voor jezelf of je wel écht iets uit die Facebook account haalt, als je toch meer plezier beleeft aan Instagram. Kijk of je het aantal meetings kunt minimaliseren. Je zult merken dat het dan een stuk makkelijker wordt om je doelstellingen te behalen en in een goede stemming te blijven.

#9. Wat geeft mij energie?

Het is een kunst om energie te krijgen wanneer je die nodig hebt. Ik was laatst in gesprek met een goede vriend van me en klaagde over hoe een tripje naar de supermarkt me tegenwoordig helemaal leeg kan zuigen. Hij zei: “Zet gewoon een koptelefoon op en luister lekker naar je favoriete muziek tijdens het boodschappen doen.” Guess what? Ik ga nu letterlijk dansend de supermarkt door en ik kom gewoon energiek en vrolijk weer thuis! Maak twee lijstjes: waar krijg je energie van en wat kost je energie? Zelfs de meest triviale dingen in het leven kun je leuk maken (lees ook: 3 gezonde dingen die je elke ochtend moet doen).

#10. Wat inspireert mij?

Waar gaan jouw ogen van stralen? Waar kunnen mensen je voor wakker maken? Waar kun je helemaal in op gaan? Waar zou je alles voor over hebben? De antwoorden op die vragen kunnen inzicht bieden in jouw ideale hobby’s. Als je zoiets hebt, helpt dat je niet alleen om te ontspannen, maar ook om creatiever te worden – in alle aspecten van je leven.