Omgaan met kritiek op een fitte levensstijl: 5 tips

Tips door roos-aduagyei

Omgaan met kritiek is een van de moeilijkste dingen des levens. Vooral wanneer je kritiek krijgt op je gezonde levensstijl. Huh? Wat is er mis met gezond eten, lekker sporten en goed in je vel zitten? Gek genoeg zijn er genoeg mensen die het nodig vinden om hierover te hun mening te ventileren. In dit artikel deel ik een aantal tips betreft: omgaan met kritiek op een fitte lifestyle. 

Het is nooit leuk om kritiek te krijgen. Op feestjes maak ik het maar al te vaak mee dat ik irritante vragen krijg over mijn levensstijl. "Ah, saai, drink je nou wéér geen alcohol?" of dingen als: "Dat mag jij toch helemaal niet eten?". Misschien herken je dit zelf ook wel. Gelukkig heb ik er de afgelopen jaren steeds beter mee om leren gaan. Kan jij wel wat handige tip gebruiken over hoe om te gaan met dit soort opmerkingen? Lees dan vooral even verder.

Luister naar de kritiek

Hoe lastig het ook is, probeer niet direct boos te worden. Luister naar wat je vriend/vriendin/moeder te zeggen heeft en kijk daarna in alle rust of er een kern van waarheid in zit. Jezelf direct verdedigen is een natuurlijke reactie, maar het is niet altijd nodig. Wellicht bedoelen ze alleen dat je iets minder zou kunnen praten over sporten tijdens een meidenavondje. Daar kun je best iets mee! Maar durf het ook gewoon te zeggen wanneer je het er absoluut niet mee eens bent. Vraag dus altijd om duidelijkheid wanneer je niet snapt waarom iemand je bekritiseert.

Situatie: Je krijgt tijdens een feestje te horen dat je nu écht even je mond moet houden met je feitjes over de gevolgen van alcohol. Super top dat jij het houdt bij een watertje vanavond, maar om het nou voor je vrienden te gaan verpesten... Misschien zit er toch een kern van waarheid in hun kritiek? Want waar jij overtuigd bent van jouw levensstijl, zullen zij vast ook een goed onderbouwing hebben voor hun feestjes waarbij ze wél alcohol drinken. Er is niks mis mee om ook naar hun mening te luisteren. En zeg nou zelf, jij zou ook niet blij worden wanneer er iemand door bleef zagen over de calorieën in jouw favoriete cheatmeal. 

Wacht met reageren

Het kan heel verleidelijk zijn om direct "Ja, maar.." te roepen nadat je kritiek hebt ontvangen. In plaats daarvan kun je het ook even laten bezinken en er op een ander moment op terugkomen. Je kunt het dan even rustig naspelen in je hoofd en beter nadenken over een reactie. Geloof me: Dit zal heel veel spanning voorkomen.

Situatie: Je beste vriendin vraagt je of je nou ein-de-lijk een keer ophoudt met praten over je spierpijn van de afgelopen legday. Adem in en adem uit, luister naar haar en begin niet direct te schreeuwen over het belang van een perfecte booty. 

Het is niet persoonlijk

Hoe lastig het ook is, probeer kritiek niet te persoonlijk op te vatten. Wanneer jij kritiek krijgt over iets waar je zelf heel positief over bent, is dat heel vervelend. Probeer het niet te persoonlijk op te vatten. Misschien doe je iets te veel of juist te weinig. Negen van de tien keer heeft dit geen betrekking op je persoonlijkheid. Het zijn gewoon dingen waar je aan kunt werken als je dat zelf wilt. Maak je niet te veel zorgen!

Situatie: Je doet keihard je best op werk, sport regelmatig in de gym en eet iedere dag mega gezond. Toch ontvang je van alle kanten kritiek. "Jeez, ga je nou al weer naar de sportschool? Jij kan ook nooit spontaan iets gezelligs gaan doen." Bedenk dat kritiek ook vaak wordt gegeven uit jaloezie. Laat het langs je heen gaan. Je mag best wel een beetje verliefd zijn op jezelf, daar is helemaal niets mis mee! <3

Je kunt niet iedereen gelukkig maken

Hoe fijn het ook zou zijn, je kunt helaas niet zorgen dat iedereen om je heen gelukkig is. Soms zullen mensen je levensstijl niet zo waarderen. So be it. Wanneer iemand een enorme afkeer heeft van bewust leven dan moet je niet te veel moeite doen om dat te veranderen. Zo lang jij maar lekker blijft doen waar jij je goed bij voelt.

Situatie: Je hebt je personal trainer beloofd om helemaal fit klaar te staan voor de training op zondagmorgen. Dit betekent helaas wél dat je jouw vriendinnetjes teleur moet stellen en de tequila fissa van zaterdagavond af moet zeggen. No big deal, je kunt niet iedereen pleasen!

Geloof in jezelf

Wanneer jij een bepaalde levensstijl aanhoudt, doe je dat omdat je gelooft dat deze het beste voor jou is. Jij wordt er gelukkig van en dat straal je ook uit. Als je echt achter jouw keuze staat is het makkelijker om kritiek te ontvangen. Probeer niet te gaan twijfelen aan jezelf wanneer iemand kritiek levert. Dat zal ook niet de bedoeling zijn van de persoon die een misschien kwetsende opmerking maakt. Praat er over en laat weten dat jij een gezond leven leidt omdat jij daar blij van wordt. Wellicht dat je al je verhalen over de gym even moet laten rusten wanneer je bij je beste vriendin bent die daar de kriebels van krijgt. Geen probleem toch?

Situatie: Na de zoveelste nare opmerking over jouw soms iets te fanatieke sportregime zie je het even helemaal niet meer zitten. Dit is het perfecte moment om even te relativeren: Waarom doe je dit eigenlijk en wat levert het jou op? Ga niet direct bij de pakken neerzitten, dat is echt nergens voor nodig!

Ervaar jij om je heen ook dat je gemixte reacties krijgt over je levensstijl? Ik ben heel benieuwd hoe jullie hiermee omgaan!