5 tips tegen een winterdip
Hoewel winterdipjes en seasonal affective disorder (SAD) bij veel mensen voorkomen, vermoeden experts dat de effecten deze winter groter zullen zijn dan normaal. De stress, beperkende maatregelen en sociale isolatie die gepaard gaan met de coronacrisis kunnen gevoelens van somberheid, depressie en angst verergeren. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de symptomen van dergelijke seizoensgerelateerde stemmingswisselingen te verminderen.
Zo reduceer je de kans op een winterdip:
#1. Maak gebruik van lichttherapie
Onderzoek heeft uitgewezen dat lichttherapie met een daglichtlamp, die in feite zonlicht nabootst, kan helpen om je serotonine-niveau te reguleren tijdens de donkere wintermaanden. Zo’n daglichtlamp is ongeveer 20 keer feller dan een gewone binnenlamp en helpt je om overdag alert en energiek te blijven. Zorg er wel voor dat je die daglichtlamp ’s avonds op tijd weer uitzet, zodat je lichaam het signaal krijgt dat het tijd is om te gaan slapen.
#2. Let op je voedingsstoffen
In de winter moet je extra goed opletten dat je de noodzakelijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Niet alleen met het oog op je weerstand, maar ook omdat een gebrek aan onder andere vitamine D en magnesium kan leiden tot rusteloosheid, angst en slaapproblemen. Zorg daarnaast ook voor voldoende B vitaminen en foliumzuur.
#3. Verander je perspectief
Heel veel mensen worstelen nu met het gevoel dat ze geen controle meer hebben over hun leven. Dat is niet zo verwonderlijk, gezien alles dat er in de hele wereld gaande is. Maar als je eenmaal kunt erkennen dat SAD iets is waar je wat aan kunt doen, dat het behandelbaar is, dan geeft dat je de kracht om het onder controle te krijgen. Probeer de wereld eens letterlijk van een andere kant te bekijken door bijvoorbeeld in een hangmat te gaan liggen. Pak eens een boek en dut weg in een heerlijke hangmat. Dat kan al heel gemakkelijk met een mooie hangmat standaard! Lekker relaxen dus.
#4. Zoek steun
Het gebrek aan sociaal contact zorgt ervoor dat iedereen zich in meer of mindere mate geïsoleerd voelt. Des te belangrijker is het dat je iemand hebt die je vertrouwt en waar je mee kunt praten. Of dat nu face to face is (op veilige afstand uiteraard), telefonisch of via videochat. Het kan een familielid zijn, een vriend(in), een partner of een collega, maar ook een psycholoog of een andere vertrouwenspersoon. Iedereen moet zijn of haar ei kwijt, ook jij. Vooral nu.
#5. Probeer ’s ochtends te sporten
Sporten zorgt ervoor dat je bepaalde stofjes (endorfinen) aanmaakt waardoor je je goed voelt. ’s Ochtends sporten is helemaal ideaal, omdat je dan de rest van de dag van de effecten profiteert. Daarbij is het goed om elke dag even naar buiten te gaan, bij voorkeur rond het middaguur, als de zon op haar hoogtepunt is. Hierdoor wordt de aanmaak van vitamine D gestimuleerd.
Succes met het voorkomen of tegengaan van je winterdip symptomen!