Vijf inspirerende stijlen voor een interieur make-over

Lifestyle & Tips door Djamila

Ben je uitgekeken op de stijl in je woonkamer? Dan is het tijd voor een make-over! Alle spullen de deur uit en met een schone lei beginnen. Of, als je het wat budget vriendelijker wilt aanpakken, met het opknappen en restylen van je bestaande interieur. We geven graag vijf interieur stijlen ter inspiratie.

  1. Bohemian interieur

Een bohemian woonstijl is een onconventionele, onbezorgde stijl. De stijl wordt gekenmerkt door felle kleuren zoals oranje en rood, en heeft veel accessoires zoals kussentjes, kleedjes en souvenirs. Ook zie je veel planten in een bohemian interieur. Het heeft een gezellige, knusse uitstraling.

  1. Industrieel interieur

Een industrieel interieur is ruig en stoer. Het wordt gekenmerkt door grijze en neutrale kleuren, waarbij je ruwe materialen gewoon mag zien en dus niet weggewerkt worden. Stalen buizen bijvoorbeeld, of een gemetselde muur. De stijl is vooral gebaseerd op fabrieksgebouwen en lofts.

  1. Scandinavisch interieur

Een Scandinavisch interieur geeft balans en rust in huis. Het wordt gekenmerkt door lichte, warme kleuren en veel daglicht. Wit is vaak de hoofdkleur, aangevuld met natuurlijke kleuren zoals beige  en zacht oranje. Het is een ruimtelijke interieurstijl waar (blank) hout en natuurlijke materialen zoals katoen en linnen veel gebruikt worden. Ook kamerplanten doen het goed in een Scandinavische woonstijl.

  1. Modern interieur

Een modern interieur straalt rust uit. Het is de plaats waar je na een drukke dag even helemaal tot jezelf kunt komen. Gietvloeren en strakke meubels zijn kenmerken van deze woonstijl, net zoals een open, ruimtelijke uitstraling en een minimalistisch interieur. Meestal worden meerdere ruimtes bij elkaar betrokken, zoals de woonkamer, keuken en gang, om de ruimtelijkheid van een modern interieur te versterken. De kleuren zijn neutraal, zoals gebroken wit, grijs en zwart. Om te voorkomen dat de ruime te steriel wordt kunnen kleine kleuraccenten worden aangebracht in lichtere kleuren zoals zachtrood en -blauw.

  1. Landelijk interieur

Een landelijk interieur straalt gezelligheid en ongedwongenheid uit met een vleugje nostalgie. Bijna iedereen voelt zich onmiddellijk thuis in een landelijk ingerichte ruimte. Veel hout en andere natuurlijke materialen zoals wol en natuursteen, maar ook originele accessoires van vroeger zoals een gietijzeren kolenkit of een houten karnton zie je terug in deze woonstijl. Eenvoud en soberheid zijn belangrijk in dit interieur, dus zet het niet vol met meubels en accessoires, maar houd het ruimtelijk.

Een landelijk interieur laat zich vaak goed combineren met andere interieurstijlen. Wil jij je oude interieur dus niet (helemaal) de deur uit doen, dan is dit een goede stijl om met de oude woonstijl te combineren.