Te veel koffie gedronken? 5 tips om de bijwerkingen van cafeïne te verminderen
Je hebt het vast weleens meegemaakt: één kop koffie te veel en je stuitert alle kanten op. Goed letten op hoeveel bakken je al achterover hebt geklokt is natuurlijk een goede plek om te beginnen. Maar laten we eerlijk zijn, soms schat je het gewoon verkeerd in. Gelukkig zijn er wel wat trucjes om de vervelende bijwerkingen van te veel cafeïne te minimaliseren.
De negatieve bijwerkingen van cafeïne
Sommige liefhebbers onder ons drinken het liefst de hele dag door koffie (en deze 3 overheerlijke latte recepten maken het nog verleidelijker). Maar te veel cafeïne kan ongewenste bijwerkingen hebben. Hierbij kun je denken aan:
- Hartkloppingen
- Nervositeit
- Angst
- Niet stil kunnen zitten
- Hoge bloeddruk
- Vocht vasthouden
- Elektrolytische onbalans
- Uitdroging
- Hoofdpijn
- Spijsverteringsproblemen
- Brandend maagzuur
- Insomnia
- Slechte slaapkwaliteit
Te veel koffie gedronken? Probeer deze tips!
Hoewel er (net zoals bij alcohol) niet echt een manier is om het proces waarmee je lichaam cafeïne afbreekt te versnellen, kun je wel de ongewenste bijwerkingen minimaliseren:
1. Drink water
Koffie bestaat voor een groot deel uit water. Maar vergis je niet, het is geen vervanging voor ‘gewoon’ water! Want naast het feit dat koffie een natuurlijk vochtafdrijvend middel is, stimuleert het ook de werking van je blaas. Met andere woorden: tenzij je voor elke kop koffie ook een flink glas water drinkt om het verloren vocht aan te vullen, kun je uitdrogen. Hoe weet je of je uitgedroogd bent? Onder andere door te kijken naar je urine. ls die donkerder van kleur, dan heb je meer vocht nodig. De oplossing is simpel: meer water drinken! Ook het eten van producten die veel vocht bevatten kan helpen. Denk aan komkommer, watermeloen en selderij.
2. Kom in beweging
Als je er de tijd voor hebt, probeer dan het teveel aan cafeïne ‘eruit te bewegen’. Een korte wandeling of een yoga sessie van 10 minuten kan al helpen om de meest heftige bijwerkingen te reduceren. Zit je op kantoor wanneer je hartkloppingen krijgt na je laatste bakkie? Maak dan van de gelegenheid gebruik om die collega op de andere verdieping op te zoeken (wel de trap nemen) of om de architectuur aan de andere kant van het gebouw te bewonderen. Je kunt vast wel een excuus bedenken om een stukje te lopen!
3. Eet vezelrijke producten
Vezelrijke producten, zoals volkorencrackers, groenten en peulvruchten vertragen de absorptie van cafeïne door je lichaam. Eet je daar voldoende van, dan betekent dat dus dat die cafeïnestoot meer ‘verspreid’ binnenkomt in plaats van dat je er abrupt door wordt overvallen.
4. Neem supplementen en adaptogenen
Bepaalde supplementen en adaptogenen, waaronder L-theanine, ashwaganda en rhodiola kunnen helpen om nervositeit en angstgevoelens te verlichten. Ze zijn overigens ook goed wanneer je angst niet het gevolg is van te veel cafeïne!
5. Doe ademhalingsoefeningen
Als je strak staat van de cafeïne, kan dat zich niet alleen fysiek maar ook mentaal uiten. Om je gedachten te bedaren kun je mediteren of wat simpele ademhalingsoefeningen doen. Een kalme geest heeft immers ook een kalmerende uitwerking op je lichaam.