knapperige zoete aardappel friet

Een artikel over zout, is dat nu nodig? Jazeker! Uit recent onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders nog steeds te veel zout binnen krijgt. Het klinkt onschuldig, maar het kan meer invloed hebben dan je denkt. Alle ins & outs over te veel zout innemen en een aantal handige tips hoe jij je zoutinname kunt verminderen, vind je hieronder!

Te veel zout

Natuurlijk, je hebt zout nodig. Maximaal 6 gram per dag is goed voor je en zorgt ervoor dat je lichaam genoeg vocht vasthoudt. Helaas krijgt een groot deel van de Nederlanders te veel zout binnen. Vrouwen halen die 6 gram met gemak, sterker nog, ze gaan er met 1,4 gram nog eens overheen. De mannen doen het helemaal slecht: zij eten 3,7 gram te veel. Dit klinkt als een kleine hoeveelheid, maar helaas brengt het grote gevolgen met zich mee.

Te veel zout kan onder andere de kans op hart- en vaatziekten vergroten en zorgt er dus voor dat je meer vocht vasthoudt. Wanneer je probeert af te vallen kan te veel zout ervoor zorgen dat dit proces minder snel gaat (ook dit komt door het vasthouden van vocht).

De oorzaak

Maar hoe komt het dan toch dat we allemaal te veel zout binnenkrijgen? Ongeveer 80% van het zout dat we binnenkrijgen, zit al in het eten en drinken verwerkt dat we kopen. Vooral in producten als brood, kaas en vleeswaren zit veel zout, maar ook in koekjes of ontbijtgranen. In veel kant en klare maaltijden, sauzen en dressings zit er behoorlijk veel van het ingrediënt. Daarnaast voegen we vaak nog veel zout toe aan de dingen die we dagelijks eten. Een beetje zout in het kokende water of wat over je avocado voor extra smaak: het wordt al snel een gewoonte. Wanneer je alles bij elkaar op telt, kom je dus al snel uit op een te grote hoeveelheid zout. Het feit dat je ‘gezond’ eet betekent niet dat je het zoutlimiet niet snel zal bereiken. Ook met een bewuste leefstijl kun je dus te veel zout binnenkrijgen.

Tips

Minder zout eten klinkt makkelijk, maar blijkt soms toch moeilijker dan verwacht. Hierbij een aantal tips om je zoutinname te minderen:

1. Maak zoveel mogelijk zelf.

Bak zelf een lekker brood en gebruik zelfgemaakte pastasaus in plaats van die uit een pot. Het kost misschien wel iets meer tijd, maar het levert al snel resultaat.

2. Gebruik kruiden

Voeg in plaats van een beetje zout eens wat meer kruiden toe aan je eten. Zo heb je een heerlijk smaakvol gerecht, maar dan zonder zout.

3. Lees wat je eet

Check voordat je iets koopt eens het etiket. Als je merkt hoeveel zout er in een product zit, zal je het misschien sneller laten staan. Ook kun je op zoek gaan naar producten met minder zout.

4. Meten is weten

Houd eens bij hoeveel zout je eet. Misschien ga je er wel van uit dat je zoutinname prima is, terwijl je eigenlijk veel te veel binnen krijgt. Er zijn verschillende websites en apps waarmee je dit kunt bijhouden.

Ik hoop dat je iets hebt opgestoken van dit artikel en dat we met zijn allen wat minder zout gaan eten. Ik houd het de komende tijd in ieder geval extra goed in de gaten. Laat vooral ook jouw mening horen over dit onderwerp!

Bronnen: Voedingscentrum.nl, RIVM

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.