Zo vaak word je in je leven verliefd

Love & Sex door Lien

Sommige mensen zijn er van overtuigd dat je in je leven maar één keer echt verliefd wordt: een grote liefde die alles overtreft. Anderen denken dat je meerdere verliefdheden kunt ervaren en dus ook meerdere loves kunt hebben in verschillende fasen van je leven. Hoe zit het nou echt?

Het onderzoek van Elephant Journal wijst uit dat je gemiddeld zo’n drie keer verliefd wordt in je hele leven. Om het nog concreter te maken: er zouden zelfs drie verschillende manieren zijn waarop je deze sterke gevoelens ervaart.

Je eerste verliefdheid: idealistisch

Ben jij een keer tot over je oren verliefd geweest? Dan herken je vast het idealistische gevoel dat hiermee gepaard gaat. Het schijnt dat dit erg typerend is voor een first love. Je gaat helemaal op in de relatie en hebt nog geen emotionele ‘baggage’. Hierdoor ben je onbevangen en waarschijnlijk wat zorgelozer. Je hebt niet iemand in gedachte met wie je deze persoon kunt vergelijken, dus hij of zij komt al snel op een voetstuk te staan. Soms kan zo’n eerste verliefdheid een beetje naïef voelen, maar het kan natuurlijk ook echte liefde zijn. Die rozengeur en manenschijn blijft vaak genoeg hangen: er zijn talloze mensen die met hun first love zijn getrouwd.

Je tweede verliefdheid: patronen doorbreken

Na de eerste verliefdheid heb je een flinke teleurstelling te verwerken en kan het zijn dat je wat voorzichtiger bent. Tijdens een tweede verliefdheid leer je jezelf goed kennen: wat zoek je in een persoon? Wat wil je in een relatie? Wat heb je nodig? En welke patronen zou je kunnen loslaten? Volgens het onderzoek van Elephant Journal kent een tweede verliefdheid vaak nogal wat drama, leugens en heftige emoties. Deze relatie is dan ook van korte duur. Het positieve? Zo'n tweede relatie zou uitermate geschikt zijn om als leermoment te gebruiken.

Ook interessant: Bestaat liefde op het eerste gezicht?

Je derde verliefdheid: verbintenis aangaan

De laatste liefde zou een onverwachtse zijn: zomaar uit het niets duikt die ene persoon op en wordt je overspoeld met een verliefd gevoel. Dit zou een partner zijn die jou evenwicht biedt. Na de lessen die je zelf hebt geleerd uit vorige relaties, weet je beter wat je nodig hebt en kunnen jullie elkaar geven wat je van elkaar verlangt. Bij deze persoon kun je compleet jezelf zijn en wordt er eindelijk aan al je behoeftes voldaan. Third time’s a charm.