Hoe weet je of je verliefd bent?

Love & Sex door Lien

Betekenen die kriebels in je buik dat je verliefd bent of is het gewoon een crush? Dit zijn de tekenen die erop wijzen dat jij het liefdesvirus te pakken hebt.

Verliefd of niet?

Aan de hand van deze kenmerken achterhaal je of je crush is omgeslagen in echte verliefdheid.

Je begrijpt zijn of haar emoties

Wanneer je verliefd op iemand bent, voel je veel empathie voor diegene. Dat maakt dat je er alles aan wilt doen dat hij of zij zich goed voelt. Je biedt bijvoorbeeld een luisterend oor aan als diegene een slechte dag heeft gehad of strooit rijkelijk grapjes rond om een lach op zijn of haar gezicht te toveren.

Je past je aan

Je hebt de neiging om je aan te passen: je verandert je gewoonten, stelt andere prioriteiten en gooit misschien bepaalde waarden overboord. Dit doe je onbewust om aantrekkelijker en toegankelijker te zijn. Ondanks dat dit lief klinkt, is het goed om trouw te blijven aan jezelf.

Alleen het positieve zien

Herkenbaar? Je richt je alleen maar op zijn of haar positieve eigenschappen. Eventuele negatieve aspecten worden minder zwaar gewogen. Wanneer je verliefdheid uiteindelijk overgaat in houden van, zie je realistischer wie hij of zij is.

Je voelt aantrekkingskracht

Er is een sterke aantrekkingskracht en je hebt een verlangen naar fysieke genegenheid. Vaak gaat dit samen met de wens naar een exclusieve relatie. Het kan voorkomen dat je sneller jaloers wordt wanneer je verliefd bent.

Je voelt je nerveus

Piekeren, klamme handen, een bonzend hart, een snelle ademhaling en zelfs niet meer kunnen eten: het zijn allemaal herkenbare symptomen van het liefdesvirus. De nabijheid van die ene persoon kan sterke gevoelens van nervositeit oproepen.

Je voelt minder controle

Verliefdheid wordt wel eens geassocieerd met een gevoel van onvrijwilligheid. Het verliefde gevoel overkomt je en zet je wereld op z'n kop. Dit kan gepaard gaan met een verminderde controle of andersom juist een overgave.

Je zet diegene op een voetstuk

Wanneer je verliefd bent, krijgt de persoon in kwestie een unieke betekenis voor jou. Dit kan zo sterk voelen dat je diegene in je hoofd afschildert als de leukste en liefste persoon ooit. Je denkt daardoor dat niemand anders op de wereld zo bijzonder is als die persoon.

Meer lezen: Niet meer verliefd? Dit zijn mogelijke signalen

Emotionele afhankelijkheid

Ben je verliefd? Dan ervaar je waarschijnlijk een zekere mate van emotionele afhankelijkheid. Dit ontstaat doordat je geluksgevoel grotendeels gekoppeld wordt aan een persoon. Emotionele afhankelijkheid kan gepaard gaan met bezitsdrang, jaloezie en verlatingsangst.