Manieren om je relatie te verbeteren

Love & Sex door Lien

Een relatie is bijna een soort gezamenlijke reis. Het evolueert continue en je maakt beide een ontwikkeling door, met soms ups en ook wel eens downs. Zoiets kan natuurlijk alleen in stand blijven door hier genoeg tijd en aandacht in te investeren. Op die manier zou je een zogeheten conscious relationship krijgen. Hoe kun je de band met je partner versterken en verbeteren? We zetten het hieronder voor je op een rij.

Conscious relationship

Allereerst, wat betekent deze term nou eigenlijk? Conscious relationship staat voor een relatie waarin beide partners zowel individueel als gezamenlijk willen groeien. Dat wordt een prioriteit gemaakt. Samen werken zij aan de relatie, ook in tijden dat het al goed gaat. Een bewuste relatie, zo zou je het ook kunnen noemen. Je hebt een gezamenlijke purpose. Beide zijn vastberaden om een lange tijd samen te blijven en elkaar gelukkig te maken. Deze intentie vormt de basis van zo’n conscious relationship.

Manieren om je relatie te verbeteren

Eén van de belangrijkste bouwstenen is eerlijkheid. Je vertrouwt elkaar met je persoonlijke gedachten en gevoelens en deelt deze met elkaar wanneer nodig – voor jezelf, of voor de ander. Deze openheid versterkt jullie band en het vertrouwen binnen de relatie. Je kan over alles met elkaar praten: schaamte, angsten, verlangens, onzekerheden en toekomstdromen. Een manier om aan je band met je partner te werken is dus door nog meer openheid in je relatie toe te passen en hem of haar ertoe te bemoedigen hetzelfde te doen. Op die manier worden er diepere lagen onthuld. Zo onstaat er een volgende manier om je relatie op een krachtige manier te verbeteren, namelijk door die onderliggende thema’s te bespreken en zo tot oplossingen te komen voor bepaalde emotionele of praktische problemen. Je kunt er nu samen mee dealen, omdat de communicatie open is geworden. Zelfs tijdens een meningsverschil kun je die verbinding blijven voelen en weer bij elkaar komen. Een discussie of ruzie komt dan ook vaak voor in een gezonde relatie, juist omdat alles zo open besproken kan worden en je van elkaar weet dat jullie zo’n meningsverschil weer op kunnen lossen. Met wederzijdse moeite kun je tot zo’n conscious relationship komen en je relatie enorm verbeteren. Dat kan moeilijk zijn: het vraagt dat je een grote mate van kwetsbaarheid durft te tonen. Uiteindelijk leidt dat juist tot meer diepte en connectie.

Ook interessant: trucje om minder streng voor jezelf te zijn