Kenmerken van een gezonde relatie

Love & Sex door Lien

We zien het begrip ‘toxic relationship’ steeds vaker voorbijkomen en weten inmiddels wel een beetje wat de tekenen van zo’n giftige relatie zijn. Maar wat zijn dan eigenlijk indicaties van een gezonde relatie? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Vertrouwen

Een goede relatie kent vertrouwen, ongeacht wat dan ook. Dit is de belangrijkste bouwsteen van een gezonde band met je partner, want zonder vertrouwen wordt het al gauw een beetje toxic. Heb je geen gegronde reden om je partner te wantrouwen? Probeer dan je angst los te laten en toch vertrouwen op te brengen, of ga je met elkaar in gesprek over de trust in jullie relatie.

Affectie

Misschien ontvang jij graag knuffels, terwijl je partner helemaal happy wordt van lieve woorden ontvangen en niet zoveel waarde hecht aan fysieke genegenheid. Dit heeft alles te maken met de vijf love languages: words of affirmation, touch, quality time, service and gifts. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor de manier waarop hij of zij liefde ontvangt. Elkaars behoefte hierin kennen en daaraan proberen te voldoen, is een groot teken van een gezonde relatie.

Geduld

Heeft je partner veel stress, een slechte dag of negatieve stemming? Geduldig en flexibel zijn is het beste medicijn om zoiets niet je relatie te laten beïnvloeden. Het zorgt ervoor dat je niet vanuit je emotie reageert en eerst nadenkt wat het meest verstandig is in deze situatie – of wat je partner op dit moment van je nodig heeft. Ongeduld kun je dan ook het beste vermijden: dit laat spanning en een negatieve sfeer ontstaan.

Communicatie

Open communiceren is niet voor iedereen makkelijk, want praten over moeilijke onderwerpen kan enorm kwetsbaar voelen. Sommige mensen vermijden liever moeilijke gesprekken, omdat ze bijvoorbeeld gedoe willen voorkomen of bang zijn voor afwijzing van hun gevoelens en ideeën. Herken jij dit ook? Dat is volkomen menselijk. Toch is het fijn en gezond om je volledige kwetsbaarheid en ongefilterde zelf aan je partner te kunnen tonen.

Individualiteit

Als je verliefd bent wil je het liefst alles samen doen en 24/7 bij elkaar zijn. Wel is het gezond om ook genoeg dingen afzonderlijk van elkaar te ondernemen. Je geeft elkaar daardoor de ruimte en voorkomt dat je te afhankelijk van elkaar wordt. Vind je het moeilijk om alleen te zijn? Ga bijvoorbeeld afspreken met vrienden. Die vinden het meer dan fijn dat je - ondanks je verliefheid - toch nog genoeg tijd voor ze kunt maken.

Empathie

Ben jij een empathisch persoon? Dan kun jij je heel goed inleven in de ander en waarschijnlijk ook je partner goed begrijpen. De meest empathische mensen kunnen dit inlevingsvermogen opbrengen zelfs als ze het niet met hun partner eens zijn. En behalve dat dit dus een groot teken van empathie is, zou het ook een indicatie van een gezonde relatie zijn.

Ook interessant: trucje om minder streng te zijn voor jezelf