Zo kom je uit een relatiedip

Love & Sex door Lien

Ervaar je een relatiedip? Dan hoeft dat niet het einde van je relatie te betekenen. Dit is wat je zoal kunt doen om het vuurtje weer aan te wakkeren.

Zo versla je een relatiedip

Het komt in alle relaties wel eens voor, zo'n periode waarin het minder goed gaat. Dit gebeurt vooral als je al een lange tijd samen bent. De nieuwigheid en spanning is ervan af en verliefdheid kan gegroeit zijn naar houden van. Dat kan bepaalde veranderingen met zich meebrengen, zoals een relatiedip. Verder ontstaat een mindere periode ook wel eens doordat  jullie bijvoorbeeld verschillende verwachtingen hebben van elkaar of de relatie. Dit is wat jullie kunnen doen om er weer bovenop te komen:

Ontdek de achterliggende oorzaak

Neem de tijd om te achterhalen waarom jullie relatie momenteel minder soepel verloopt. Misschien is er sprake van verschillende verwachtingen naar elkaar toe of zijn jullie simpelweg een beetje uit elkaar gegroeid. Bedenk waar het aan ligt.

Communiceer met elkaar

Een goed gesprek kan ineens van alles oplossen. Geef elkaar de ruimte om gevoelens en gedachten te delen. Spreek uit wat er in je hoofd omgaat en waar je behoefte aan hebt. Luister actief naar elkaar en probeer elkaar te begrijpen.

Vind balans met compromissen

Een gezonde relatie draait om geven en nemen. Tijdens een relatiedip kan deze balans verstoord raken. Probeer je partner tegemoet te komen tijdens een moeilijke periode in jullie relatie. Het kan helpen om samen compromissen te sluiten.

Meer lezen: Niet meer verliefd? Dit zijn mogelijke signalen

Heb geduld

Acceptatie van de huidige situatie is cruciaal. Begrijp dat niet elke periode in een relatie alleen maar uit euforie bestaat. Met een beetje geduld en moeite overwinnen jullie deze dip zonder frustratie.

Onthoud dat elke relatie ups en downs kent. Probeer uitdagingen te gebruiken om weer dichter tot elkaar te komen.