De 7 love languages: dit zijn de 2 nieuwste

Love & Sex door Lien

Wist jij al dat er nu 7 liefdestalen zijn, in plaats van 5? We vertellen je welke er aan het romantische concept zijn toegevoegd en wat ze inhouden.

De 5 love languages

Allereerst, wat waren de eerste 5 ook al weer?

Words of affirmation: Als dit jouw taal is, ontvang je liefde het liefst in de vorm van verbale genegenheid, gesproken of geschreven.

Quality time: Voel jij je het gelukkigst als iemand veel tijd met jou doorbrengt? Dan is dit jouw taal. Zelfs kleine dingen samen doen maken jou blij.

Gifts: Geniet je van het krijgen van cadeautjes? Dan spreekt de taal 'gifts' jou aan. Het gaat niet om de prijs, maar om het gebaar.

Touch: Ben je gek op knuffels en handen vasthouden? Dan is aanraking voor jou belangrijk.

Acts of service: Vind je het fijn als je partner dingen voor je doet? Niet omdat je het vraagt, maar omdat diegene om je geeft? Dan is dit jouw love language.

Het ontstaan van de love languages

Hoe zijn de 5 love languages tot stand gekomen? In 1992 publiceerde relatietherapeut Dr. Gary Chapman een boek genaamd "The Five Love Languages", waarin hij vormen van genegenheid beschreef die hij had waargenomen tijdens zijn praktijkervaring. Deze 'talen' waren gebaseerd op manieren waarop mensen idealiter liefde tonen en ontvangen. Door elkaars 'taal' te begrijpen, zou het makkelijker zijn om iemand geliefd te laten voelen.

Nieuwe love languages

Het boek van Chapman verscheen drie decennia geleden en sindsdien hebben relaties allerlei nieuwe vormen aangenomen. Hierdoor heeft Truity, een Amerikaans bedrijf dat persoonlijkheidstesten ontwikkelt, besloten om de vijf genegenheden opnieuw onder de loep te nemen. De conclusie? Er zouden niet 5, maar 7 love languages bestaan.

Bij Truity krijgen de talen een andere naam. Words of affirmation wordt 'waardering' genoemd, quality time wordt omschreven als 'actieve betrokkenheid', gifts krijgt de naam 'materiële waardering', touch wordt aangeduid als 'lichamelijke nabijheid' en acts of service wordt geïnterpreteerd als 'praktische steun'. De twee nieuwste toevoegingen zijn: intellectuele stimulatie en emotionele ondersteuning.

Intellectuele stimulatie

Mensen die affiniteit hebben met deze love language hechten waarde aan verbinding via intellectuele interactie. Ze voelen zich geliefd wanneer hun partner hun intelligentie erkent en deelneemt aan diepgaande gesprekken over verschillende kwesties. Hoewel de intellectuele genegenheidsstijl ook quality time omvat, richt het zich specifiek op het uitwisselen van intellectuele ideeën.

Meer lezen: Hoe weet je of je verliefd bent?

Emotionele ondersteuning

Mensen die zich het meest vinden in de emotionele genegenheidsstijl ervaren liefde wanneer hun partner in staat is om steun te bieden tijdens emotioneel uitdagende momenten. Hoewel ook deze love language overlapt met quality time, concentreert deze taal zich specifiek op emotionele verbinding.