Waarom je soms ineens compleet op iemand afknapt

Love & Sex door Lien

Je kent het wel: je bent aan het daten en opeens zegt of doet diegene iets waar je totaal op afknapt. Je wordt overstroomd door een ongemakkelijk en zelfs lichtelijk afkeurend gevoel. En vaak is er geen weg meer terug. Wat is de psychologie achter dit verschijnsel?

The ick

Het fenomeen heeft een naam: ‘the ick’. Het beschrijft het moment waarop je aantrekking en verlangen in één keer omslaat naar een complete afkeer. Je gaat je enorm ergeren aan wat diegene zegt of doet. Een klein iets zorgt er dus voor dat je op de gehele persoon afknapt. Je zou het ook wel een dealbreaker kunnen noemen, maar dan eentje zonder logische verklaring. Een volkomen overbodige reden om op iemand af te knappen – maar toch voel je het.

Stel: je bent met iemand aan het daten en je hebt het naar je zin. Opeens merk je dat die persoon wel erg veel appjes begint te sturen. Het benauwt je en voordat je het weet komt dat heftige ick-gevoel opduiken.

Bovenstaande is natuurlijk een voorbeeld, want het kan net zo goed zijn dat jij het erg onaantrekkelijk vindt als jouw date onbeleefd is tegen het personeel van een restaurant. Of dat jouw date een trekje heeft wat jou op den duur enorm begint op te vallen. Zo’n ick is dus persoonlijk en je kunt er zelfs meerdere hebben: er gaan momenteel genoeg TikTok’s rond waarin mensen hun lijstjes met mogelijke icks uitvoerig bespreken. Tip: skip deze vooral, want voordat je het weet sla je al die voorbeelden zelf ook op in je mentale lijst van icks.

Hoe kom je er vanaf?

Een harsh truth: als je de ick hebt, ligt het probleem eigenlijk bij jezelf. Zoiets komt vaak voort uit het te snel oordelen of overmatig kritisch zijn. Probeer daarom de ander te accepteren zoals diegene is. De perfecte persoon bestaat niet en iedereen heeft zo z’n mindere kanten. Het kan zo zijn dat het ick-gevoel na een tijdje wegebt. Geef het wat tijd en je zult je vast niet meer zo erg storen aan zijn of haar manier van niezen of die ene emoji die hij of zij steeds gebruikt. Dus: probeer te kijken naar de dingen die er echt toe doen. En als het meant-to-be is, staat diegene vast open voor een klein aanpassinkje in zijn of haar garderobe, gewoontes of doen en laten.

Ook interessant: met deze tips kom je uit een sleur in je relatie