Vriendschap en dan pas een relatie: zo vaak komt het voor

Love & Sex door Lien

Je zou het niet denken, maar het is toch echt zo: veel tortelduifjes waren eerst puur en alleen vrienden. Geen liefde op het eerste gezicht, maar een aantrekking die geleidelijk is gegroeid.

Eerst een vriendschap, dan een relatie

Waarschijnlijk is het enorm lastig om bevriend te zijn met iemand die je superaantrekkelijk vindt. Bij koppels die eerst vrienden waren, was dit vaak juist niet het geval. Een band was er meteen, maar de attraction groeide. En zo geschiedde: de vriendschap is ingeruild voor romantiek. Dit roept gelijk vraagtekens op, want hoe gaat dit dan precies in z’n werk?

De meeste relaties ontstaan uit een vriendschap

Uit een onderzoek aan de Universiteit van Victoria blijkt dat meer dan de helft van de relaties uit vriendschap ontstaan. Meer dan de helft?! Ja, echt. En om er nog een schepje bovenop te doen: maarliefst tweederde van de getrouwde stellen bleken eerst bevriend te zijn. Zo’n vriendschap duurde gemiddeld zo’n twee jaar, daarna bloeiden er pas romantische gevoelens op. Doordat deze (inmiddels) koppels niet de intentie hadden om iets serieus op te bouwen, liep alles wat soepeler en natuurlijker. Geen druk, geen verwachtingen, geen lijstje met criteria waaraan iemand moet voldoen. Gewoon, een platonische connectie waarbij ineens een vonkje ontstaat.

Meer lezen: Daten? Deze red flags wil je zeker vermijden

Dus mocht je single zijn, werp eens een blik op je vriendengroep. Wie weet wat er na twee jaar kan ontstaan.