Zo kun je het beste je voedingssupplementen nemen

Tips door michelle-den-elzen

Als je gezond en gevarieerd eet, heb je niet per se voedingssupplementen nodig. Je voeding verzorgt dan al alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Volg je een bepaald dieet (zoals veganistisch), dan kan het handig zijn om wel bepaalde vitaminen of andere stoffen bij te slikken. Maar wanneer kun je ze het beste nemen om er het beste uit te halen? De truc is om het te mixen & matchen met je voeding! Zo zorg je ervoor dat de stoffen beter worden opgenomen.

IJzer

Futloos, moe en licht in je hoofd? Het kan zijn dat je een ijzertekort hebt. IJzer zorgt voor energie, afweerstoffen en de opname van zuurstof in het bloed. Je kunt ijzer het beste ’s ochtends op een nuchtere maag nemen. Combineer hem met een vitamine C-pil of spoel hem weg met sinaasappelsap. Vitamine C bevordert namelijk de ijzeropname van het lichaam!

Vitamine B12

Vitamine B12 komt bijna alleen voor in dierlijke producten, dus voor veganisten (of vegetariërs die weinig ei of zuivel eten) is het verstandig om dit supplement te nemen. De vitamine is verantwoordelijk voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Omdat vitamine B een in water oplosbare vitamine is, is er een grote kans dat je een gedeelte weer snel uit plast. (TMI: dit merk je snel genoeg, het heeft een hele eigen geur.) Heb jij tabletten met een breeklijn op het midden? Neem dan een helft ’s ochtends en de andere helft bij de lunch.

Vitamine A, D en K

Even snel per vitamine: vitamine A is goed voor ogen en huid. Vitamine D kun je goed gebruiken voor stevige botten en tanden en vitamine K is goed voor je bloed, aderen en ook weer je botten. Al deze vitaminen zijn in vet oplosbaar. Dit betekent dat je ze dus ook het beste met vette producten kunt eten. Nope, dan bedoelen we helaas geen patat, maar wel avocado’s, pindakaas of (olijf)olie. Het deel wat niet direct wordt opgenomen wordt namelijk opgeslagen in het vet uit deze producten, waardoor je een tijdje een voorraadje hebt. Handig!

Calcium

Deze weet je vast wel omdat je vroeger netjes van je moeder jouw glas melk moest leegdrinken. ‘Daar krijg je sterke botten van!’ En dat is helemaal waar. Slik je calcium als supplement? Dan kun je deze het beste in combinatie met vitamine D nemen, omdat dit de calciumopname van het lichaam stimuleert. Wel kun je beter twee keer een lagere dosis nemen dan in één keer een megatablet achterover knallen, omdat je anders wel erg veel van je lichaam vraagt. (Met misschien wel maag- en darmklachten als gevolg!) Nog een tip: neem je calcium niet tegelijkertijd met ijzer, magnesium of zink. Je lichaam kan ze niet allemaal tegelijk opnemen, waardoor de werking minder wordt.

Neem jij voedingssupplementen? En doe je dat op advies of 'voor de zekerheid'? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Wil je weten welke voedingssupplementen je het beste kunt nemen als hardloper? Lees er hier alles over >