Tegenwoordig zien we de begrippen ‘cheat meal’ en ‘cheat day’ veel voorkomen. Persoonlijk ben ik geen voorstander van deze termen, maar geloof ik wel in het idee erachter. De vraag is: wat is een verantwoorde cheat meal en op welke wijze ga jij daar mee om?

Wat is een cheat meal?

Een cheat meal is een maaltijd waarbij je jezelf verwend met iets ongezonds. Als het ware ‘bedrieg’ je even je gezonde levensstijl. Dit kan een dag (cheat day) of een dagdeel (cheat meal) betreffen. Hierbij geef je je over aan je eetwensen en je kunt het als een beloning of als een break van je vaste routine zien. Sommige mensen hebben eens in de zoveel tijd een cheat meal terwijl anderen een vaste dag, bijvoorbeeld de zondag, reserveren voor hun ‘guilty pleasures’. Het is natuurlijk dan wel de bedoeling dat je de rest van de week gezond eet en sport.

Persoonlijk heb ik wat moeite met de termen cheat day en cheat meal. Het probleem is namelijk: hoe definieer jij een cheat meal en wat zijn jouw grenzen? Ik ben van mening dat je jezelf geen dingen moet ontnemen en het belangrijk is dat je een gezonde balans vindt in je levensstijl en kijkt wat voor jou werkt. Ieder lijf is anders en wat voor de één werkt, werkt voor een ander misschien niet. Dit betekent niet dat we allemaal massaal aan de chocolade en koekjes moeten, maar je moet ook plezier beleven in wat je eet en het moet niet een constante strijd zijn tussen wat je wilt en wat je mag. Vanzelfsprekend is het belangrijk om een gezond voedingspatroon aan te houden en daarbij genoeg te bewegen, maar dit betekent overigens niet dat wanneer een vriendin mij op een hete zomerdag vraagt of ik zin heb in een ijsje, ik antwoord: “Nee, want vandaag is het niet mijn cheat day”. Als ik de ene dag wat minder gezond eet, probeer ik dit de volgende dag te compenseren met een gezonde maaltijd. Ik heb geen specifieke dag dat ik mezelf helemaal laat gaan of dat ik op die specifieke dag een stuk chocoladetaart eet waar ik de hele week naar uitkijk. Ik word daar gewoonweg niet gelukkig van. Er zit dan zo’n druk op me dat ik er emotioneel en gespannen van word.

Dit betekent natuurlijk niet dat het voor anderen ook niet werkt. Een cheat meal of cheat day kán wel een goede manier zijn om aan bepaalde richtlijnen te houden en maakt het voor sommige mensen juist wel mogelijk om zich aan hun gezonde levensstijl te houden. Denk dan goed na over je grenzen en hoe jij een cheat meal of cheat day definieert. Zorg ervoor dat je niet elke week toeleeft naar het moment dat je helemaal los kan en jezelf onnodig overeet. Op deze manier kun je je schuldig gaan voelen en het gevoel hebben dat de hele week gezond eten en sporten voor niets is geweest.

Pages: 1 2

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.