Cleanse Review: Forever F.I.T. Clean 9 programma

Hotspots & Reviews door laura FG

Ik houd wel van een flinke uitdaging. Toen mijn yogaschool Balanzs een poosje geleden liet weten dat ze een yogachallenge zouden doen, waarbij je een maand lang elke dag meedeed met een yogales, zei ik HELLAYES! Het was niet makkelijk, maar ik heb het toch voor elkaar gekregen. Dus toen er weer een nieuwe -niet makkelijke- uitdaging op mijn pad kwam, zei ik weer volmondig ja! Dit keer ging het om het Clean 9 programma van Forever F.I.T. waarbij je 9 dagen lang een programma volgt dat je een start geeft naar een gezonder lichaam. Dus ik stroopte even de mouwen op en ging aan de slag. And let me tell ya... It wasn't easy! 

lauraSugar Momma

That's me! I love sugar and sugar loves me. Ik moet er ook echt vanaf en heb dat een poosje geleden ook gedaan. Zes weken zonder suiker en de resultaten waren echt bizar. Ik was niet moe meer, mijn gezicht was helemaal gaaf, ik sliep lekkerder, ik viel wat af en voelde mij Z O V E E L beter.

Ik wil al een poosje weer 100% suikervrij door het leven gaan, maar op de een of andere manier lukte dat maar niet dus ik vond dit een perfecte stok achter de deur. Even alles resetten en een fresh clean start maken, hoe nice is dat? Ik kreeg de box met alle spullen net voor mijn vakantie dus ik had een uitdaging om naar uit te kijken als ik weer terug zou zijn. Needless to say dat ik in de 10 dagen dat ik op vakantie was extra hard heb genoten van de tapas en sangria ;)

 

Monkey see, monkey do

Collega Anna was een poosje geleden ook gestart met het programma en ik was heel erg nieuwsgierig geworden door haar ervaring.

ANNA: "De eerste twee dagen waren superzwaar omdat je dan vrijwel niets mag eten. Ik verheug me altijd enorm op mijn avondeten, maar dat is er de eerste dagen niet echt bij. Ik ging met honger naar bed en werd 's ochtends met honger wakker. Heavy shit. Overdag was het een stuk makkelijker! Ik merkte dat ik heel snel centimeters verloor en dat mijn darmen goed werkte door de aloe vera. Voor mij persoonlijk was 9 dagen alleen te lang. Ik had vroeger een eetbui-stoornis en het heeft me heel veel moeite gekost om de balans terug te krijgen in mijn eetpatroon. Op dag 6 merkte ik ineens dat die oude ontembare 'urges' naar bovenkwamen. Ik ging dromen over eten en werd midden in de nacht wakker en kon me nog net inhouden om de koelkast niet te plunderen. Toen realiseerde ik me dat ik moest kappen. Door de kuur moest ik mezelf heel veel ontzeggen en ik merkte dat dit op een gegeven moment averechts ging werken. Op dag 6 ben ik gestopt en heb ik me helemaal volgevroten. Ik voelde me daarna echt superzwak en stom. Een paar dagen later kon ik gelukkig positief terugkijken op deze ervaring. Ik weet nu weer hoe belangrijk een gebalanceerd voedingspatroon is voor mij als persoon. Alles of niets is not my thang! Ik moet juist af en toe de teugels laten vieren om de controle te behouden. De werking van aloe vera vind ik wel top! Dat is echt een aanrader als je last hebt van onrustige darmen."

Laat ook duidelijk zijn dat ik dit programma heb gedaan omdat ik het vond passen bij mij. Anna vond het niets, en dat kan, we zijn hier met zoveel verschillende vrouwen en dat zorgt voor verschillende meningen. Dat is alleen maar goed, omdat onze community ook uit ontzettend veel vrouwen bestaat.

De scepticus in mij

Ik wil er wel bij vermelden dat ik vroeger niet zo van het cleansen was en vond dat dat hetzelfde was als crash dieten. En ik weet waar ik het over heb, I've done it all! Crash dieten, ziekenhuisdieet, leven op sappen, citroensapkuur... Uiteraard had ik toen de kennis niet die ik nu wel heb. Nu weet ik wat heel goed is voor mijn lichaam en ook wat heel slecht is. Je moet natuurlijk na zo'n cleanse je niet als een idioot gaan storten op de M&M's en Oreo's. That's just plain dumb. Ik weet van mezelf dat als ik 2/3 weken geen suiker binnenkrijg, het veel makkelijker is om vol te houden. Dus dat was mijn main goal. Daarnaast ben ik altijd wel een fan geweest van vasten. Niet zozeer om het gewichtsverlies, maar het idee om je lichaam te zuiveren en je geest te focussen. Het zou je verbazen hoe scherp je soms kunt zijn als je vast. En ik had zelf heel wat vragen over zo'n cleanse, dus ik bedacht dat meerderen van jullie dat ook misschien hadden, dus ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn review.

Mijn drie doelen

  • Ik heb echt een zwak voor suiker en wil weer suikervrij gaan leven. Door het Clean 9 programma wil ik van de rotzooi af in mijn lichaam die er nog zit en een goede start maken om aan een suikervrij dieet te beginnen.
  • Ik heb altijd last van mijn maag, of ik nou heel zenuwachtig ben of gestrest. Dan helpt het natuurlijk niet als je niet HEEL goed let op je eten. Door dit programma hoop ik dat wat meer onder controle te hebben, omdat ik beter ga eten.
  • Ik ben te vaak te moe. Als ik opstond, na de lunch, rond 4 uur... En ik heb daar geen zin meer in. DUS, kom maar op met die energie!

What's in the box?

Ik zou het Clean 9 programma doen en het leek wat veel toen ik de doos opendeed en het boekje bekeek, maar toen ik eenmaal goed met collega Shelley ging zitten en keek wat er allemaal inzat en wat ik allemaal moest doen, viel het reuze mee. Het boekje is heel makkelijk geschreven en het wordt allemaal goed uitgelegd. Je ziet precies wat je allemaal moet nemen en er zit een logboekje in zodat je je doelen kunt opschrijven, en kunt bijhouden waar je allemaal mee bezig bent. Ik houd van zichtbaar resultaat, dus ik was blij dat je je op dag 1, 3, 6 en 9 jezelf moet meten en wegen. Ik vond het idee van de drie doelen erg leuk, omdat je niet zomaar ergens mee bezig bent. Hier vind je overigens wat het allemaal inhoudt en waar het van gemaakt is. Dit zat in de doos:

• Forever Aloe Vera Gel™ (2x 1 liter)
• Forever Lite Ultra™ (15 maaltijden)
• Forever Garcinia Plus™ (54 softgels)
• Forever Therm™ (18 tabletten)
• Forever Fiber™ (9 sticks)
• Meetlint
• Clean 9 werkboek
• Forever Shaker

20151016_173257

En wat moet je dan doen?

De eerste twee dagen eet je sowieso niets. Je drinkt aloe vera gel, proteïneshakes en neemt pillen in. Je mag wel een paar tussendoortjes eten, zoals fruit en groente. Ik kwam daar overigens pas aan het einde van de eerste dag achter.... Slim. Vanaf de derde dag blijf je aloe vera gel innemen maar iets minder, je neemt meer shakes en je mag 1 keer per dag een maaltijd benuttigen van 600 calorieën. En die maaltijd, lieve Fit Girls, is dan echt het lekkerste EVER :)

En we zijn van start!

*Ik schrijf geen voor of nadelen op als er niet iets nieuws is dat mij is opgevallen

Dag 1

De pillen zijn makkelijk in te nemen, net als de aloe vera gel. Die is een klein beetje zuur maar zeker oke. De vanillepoeder is wel mierzoet, maar die klok ik gewoon in 1 keer naar binnen en veel water erachteraan. Ik ben zelf altijd aan het rennen in de ochtend en heb nooit ergens tijd voor. De eerste dag moest ik mij meten en goed checken wat ik allemaal moest innemen, dus ik moest echt de tijd nemen voor mezelf. Dat was een welkome verademing :) Ik hoorde aan het einde van de dag dat je tussendoor met mate fruit en groente mag eten, dus dat was een verrassing.

Pluspunten: Ik nam lekker de tijd voor mezelf, ik voel me geestelijk behoorlijk sterk omdat het een flinke boost geeft dat je aan iets zwaars gaat gebeuren, en ik voelde mij niet zo hongerig en moe als dat ik had verwacht. Je mag fruit en groente tussendoor eten, YAY!

Minpunten: Het poeder is nogal zoet, maar dat is niet zo gek als je helemaal niets eet. 3 miljoen keer naar de wc geweest vandaag (dat kan frustrerend zijn) maar als je in gedachten houdt dat je gifstoffen aan het kwijtraken bent, zijn die 3 miljoen tripjes de moeite waard.

 

 

Dag 2

Ik merkte dat het vandaag al ietsjes minder zwaar was dan gister. Ik vind de vanillepoeder nog steeds vies, maar ik merk dat ik er nu al beetje aan gewend bent. Ik neem aan dat dat steeds makkelijker wordt. Verder heb ik tussen de middag een appel gegeten, best apple ever! Ik had overigens een appeltje gegeten, omdat ik 's avonds naar yoga wilde gaan en ik niet helemaal "leeg" kon zijn als ik daar in 37 graden 75 minuten lang hot yoga zou doen. Ik ben tijdens de les heel veel in childs pose gaan zitten, omdat het best wel zwaar was. Ik merkte dat mijn lichaam het HEEL erg zwaar had :( Op driekwart van de les, voelde ik mij ineens heel sterk en ging alles veel makkelijker. Ik raad dus zeker aan om de eerste twee dagen heel licht te sporten. Aangezien ik best laat thuis was en laat mijn "avondeten" at, heb ik de laatste 250 ml van de aloe vera niet genomen omdat ik daarna al naar bed ging. Morgen wegen en meten, dus ben benieuwd.

Pluspunten: Het was iets minder zwaar om niet te eten, na yoga voelde ik mij heel sterk en gefocused.

Minpunten: Te vaak naar de wc, de vanillepoeder is te zoet, tijdens yoga had ik het veel zwaarder dan normaal, ben sneller moe als ik een trap op moet.

 

Dag 3

Toen ik vanochtend in de spiegel keek, merkte ik dat mijn blik wat opener was. Nu weet ik niet of dat is omdat ik ietsjes ben afgevallen, of omdat ik mij geestelijk opener voel, maar ik zag een groot verschil. Ik merkte wel dat ik gister iets uitgeruster wakker was geworden, maar dat is niet zo gek aangezien ik gister ook naar yoga ben geweest. Vanavond mijn eerste maaltijd, can't wait! Ik ga niet voor een van de maaltijdsuggesties, maar ga een salade maken van uiteraard 600 calorieën van rucola, linzen, bosui, gegrilde paprika en kip en geitenkaas. In het boekje vind je overigens veel recepten voor je maaltijd of wat je kunt mixen met je shakes. Het was fijn om weer iets te eten en het smaakte me enorm. Ik doe normaal altijd (teveel) zout op mn eten maar omdat ik twee dagen gevast had, smaakte het superlekker zonder zout. Vandaag ben ik ook weer naar yoga geweest

Pluspunten: Ik merkte vandaag dat ik geen middagdip meer had,  ik geniet veel meer van het eten, de smaken waren veel beter, ik neem geen zout, en ik denk creatief na over wat ik wil gaan eten.

Minpunten: Ik moest me in bochten wringen i.v.m. yoga en het eten, omdat ik had afgesproken met vrienden. Dus de volgende keer moet ik dat beter plannen.

 

Dag 4

Vandaag besloten om in de middag mijn maaltijd te nuttigen, omdat ik na yoga met een vriend een theetje zou gaan doen. Dus het werd een salade met rucola, tuinbonen, geitenkaas, gerookte kip en gegrilde groenten van de Albert Heijn. Dat laatste is overigens echt een aanrader! De salade smaakte heerlijk en ik had een beetje aan Aranka gegeven, die m ook erg lekker vond. Op aanraden van mijn collega Anna heb ik de My Fitnesspal app gedownload zodat ik een gezonde maaltijd kan samenstellen van 600 calorieën. Ik vind de suggesties uit het boekje superlekker maar ik ben echt verslaafd aan salades dus ik maak liever die klaar. Ik zat overigens echt vol na die salade maar vond het zonde om te laten staan. Merkte wel dat ik na de avondshake iets meer trek had dan normaal dus heb ik een appel gegeten en een grote kop thee gedronken zonder theine van Zonnatura.

Pluspunten: Ook vandaag geen middagdip of moe! Ik kon ook weer een broek aan die normaal iets te strak zat, en ik heb echt de tijd genomen om te genieten van mijn lunch.

Minpunten: Vanochtend aan het rennen om alle poeders, gel en pillen mee te nemen. Werd er een klein beetje gestresst van hoewel het niet veel werk is. Ik heb net alles klaargezet voor morgen zodat ik dat niet meer hoef te doen. Heb 's avonds iets meer honger dan afgelopen dagen.

 

Dag 5

Vandaag was het een abnormaal drukke dag op werk dus ik was steeds super laat met alles innemen. Ik had ook totaal geen honger, dus heb ik de Forever Fiber sticks die je tussendoor altijd inneemt ook niet ingenomen. Ik merk ook echt de laatste dagen dat ik helemaal geen 4-uurs dip heb, die ik normaal gesproken altijd heb. Ik heb heel de dag door energie en dat is echt awesome. Wel merkte ik dat 's avonds laat wel echt uitgeblust was, alsof mijn laatste restje energie erdoorheen was. Ik raad dus zeker aan om alles op tijd in te nemen door bijvoorbeeld een timer op je telefoon te zetten. Dit helpt om je regelmatig te laten eten.

Pluspunten: Geen 4-uurs dip, mijn huid begint er steeds beter uit te zien, stoelgang is nog regelmatiger geworden.

Minpunten: Door de drukte op werk, stelde ik steeds uit om de shake te maken. Ik had er letterlijk geen tijd voor. Ik merk dat mn gebit een beetje "poederig" aanvoelt. Denk dat het door de proteïneshake komt. Goed de tanden dus blijven poetsen!

20151026_162734

 

Dag 6

Vandaag is het de dag om te wegen en te meten! Maar nog belangrijker: ik voel me sterk en zo uitgerust! Het leuke is, is dat ik mij echt verheug op het avondeten en ik bedenk lekkere combinaties zodat ik er goed van geniet. Ik maak graag salades klaar en omdat je per maaltijd 600 kcal binnenkrijgt kan ik een flinke bak met salade maken. Ik eet ook veel langzamer (de derde dag van de cleanse heb ik echt de salade geïnhaleerd) en ik ben ook echt aan het genieten. Wel vraag ik mij af wat ik het beste kan eten als ik klaar ben. Dat staat nergens aangegeven. Ik zal mijn begeleider Anouk hierover ook zeker Whatsappen.

Dag 7

Vandaag was een heel relaxte dag. Het helpt dat ik er al een week op heb zitten en ik dus bijna klaar ben. Vandaag ben ik met een vriendin naar Swan Market geweest en moest dus de shake en pillen meenemen. Dacht dat het een hassle zou zijn, maar dat was het gelukkig niet. Ook dacht ik dat ik gek zou worden van al dat lekkere eten dat ze daar altijd hebben, maar dat was dus ook niet zo. Ik liep langs het fudge kraampje en dacht heel eventjes, oh dat lust ik wel. Maar dat was alweer heel snel weg. Ik krijg hierdoor ook echt weer zin om suikervrije lekkere dingen te maken zoals de brownies en bananenbrood die ik altijd maak. Ik denk dat ik dat maar eens ga doen als ik klaar ben. Vandaag al iets minder vaak naar de wc geweest. Overigens wil ik er ook aan toe voegen dat ik normaal gesproken veels te weinig water drink. Als ik 1 liter water drink op een dag, is dat nog veel. Ik ben nu dus al een week 2 tot 2.5 liter water per dag aan het drinken. NAIS!

Dag 8

Er zijn minder veranderingen dus dat betekent voor mij dat ik er aan gewend ben. Ik ben echt heel blij over het feit dat ik geen last heb van mijn maag. Dat is zeer welkom! Verder ben ik nog steeds reteblij met de MyFitnessPal app, dus check dat zeker even als je hulp nodig hebt bij het samenstellen van maaltijden. Het mindere van vandaag was dat ik 's avonds echt belachelijk veel honger had. Ik wilde serieus alles eten, ik weet niet zo goed waar dit gevoel vandaag kwam. Ik dacht dat het misschien de laatste loodjes zouden kunnen zijn? Ik heb in ieder geval een bakje cherrytomaatjes naar binnen gegooid om de honger iets te stillen.

Dag 9

 

Vandaag was dan eindelijk de laatste dag! BAM! Ik realiseerde mij bij het opstaan dat ik het bijna jammer vond dat ik er bijna klaar mee was. Ik zou dit nog makkelijk nog 1 week kunnen doen. Ik verheug mij overigens niet zozeer om het eten van slechte dingen, wat een goed teken is, maar op het drinken van koffie. Als ik denk aan een grote, hete, heerlijke cappuccino loopt mij het water in de mond. Vandaag gewoon al mijn poeders, pillen en gels ingenomen, the usual. Toen ik eindelijk de laatste vanilleshake naar binnen had gegooid was dat wel even een triomfantelijk momentje. NOOIT MEER DIT DRINKEN! YEAH! Verder moet je je eigenlijk op de 9e dag meten en wegen, maar aangezien ik dag 9 nog moest doen, heb ik dat de volgende ochtend gedaan. De resultaten vind je hieronder.

Beknopte versie

Oke, heel verhaal, knap als je het allemaal gelezen hebt. Maar hier dus de voor- en nadelen naar mijn mening:

  • Geen last van mijn maag
  • Geen moeheid of 4-uurs dipjes, veel energie
  • Regelmatig eetpatroon
  • Ik drink eindelijk weer 2 liter water op een dag
  • ik gebruik geen zout meer (en dat is best wel heftig als je mij kent)
  • Goede stok achter de deur om weer suikerloos te eten
  • Ik ben wat gewicht en centimeters kwijt

Wat ik wel een minpunt vind, is dat je nadat je klaar bent met de 9 dagen je een beetje "lost" bent en niet goed weet hoe je nu verder moet. Uiteraard heb je gewoon regelmatig contact met je begeleider en die kan je goede tips geven als je daarom vraagt. Ik wist namelijk al zelf dat ik gezond moest blijven eten, maar ik zou bijvoorbeeld willen weten of ik nu juist heel veel eiwitten moeten of juist iets anders. Wees dus zeker niet bang om je begeleider veel vragen te stellen, want ze beantwoorden alles. Ook vind ik het vanillepoeder echt zwaar smerig, maar dat is iets persoonlijks. Misschien dat de chocoladesmaak lekkerder is?

Dan de vraag: zou ik dit nog een keer willen/kunnen doen? Ja, definitely. Ik denk dat het sowieso goed is om 3 keer per jaar even 9 dagen een cleanse te doen, omdat het mij echt waard is om je goed te voelen. Maar dan wel met een lekkere shakesmaak... ;) Ik hoop dat jullie iets hebben gehad aan dit review en mocht je nog meer vragen hebben, laat het mij zeker weten. En ben je benieuwd geworden en wil je zelf ook een keer kijken wat het voor jou kan veranderen? Stuur dan een mailtje naar de lieve mensen van Forever F.I.T., zij kunnen al je vragen beantwoorden en je aan je eigen Clean 9 helpen! Mocht je besluiten een Clean te bestellen, zet dan in je mail je volledige naam en adres zodat ze het meteen voor je kunnen gaan regelen. Als je graag wilt dat iemand je persoonlijk begeleidt, zoals ik dat heb gehad, dan kan je ook je telefoonnummer doorgeven zodat jullie kunnen bellen of WhatsAppen. Een Clean kost €120,- (+ €6,95 verzendkosten) maar dit is naar mijn mening een goede en nuttige investering in jezelf. EN als je in mailtje benoemt dat je via #FITGIRLCODE komt, dan krijg je nog een leuk cadeautje erbij ook :) 

 

[caption id="attachment_6016" align="aligncenter" width="296"]Schermafbeelding 2015-11-04 om 11.46.17 Dag 10 ben ik meteen gaan rennen om de grootste cappuccino te kopen die ik kon vinden LOL ;)[/caption]