Alles over plantaardige melk

Food & Recipes door roos-hijwegen

Melk is goed voor elk. Of toch niet? Steeds meer voedingsdeskundigen worden kritisch op de gezondheid van koemelk. Daarom wordt vaak aangeraden over te stappen naar plantaardige melk. Maar welke soorten plantaardige melk zijn er? En welke kan jij het beste gebruiken? Ik leg het graag uit!

Kokosmelk

Kokosmelk is te vinden in de supermarkt op twee manieren; in blik en in pak. De kokosmelk in blik is dikker en goed om mee te koken. De kokosmelk die in pak wordt verkocht is wat dunner, waardoor het goed wordt om door havermout te doen, of om koffiemelk te vervangen. Let hier wel goed op, want de kokosmelk uit blik kan gaan schiften in je koffie. Verder heeft kokosmelk per glas van 250 ml 50 calorieën, 6,8 gram koolhydraten, 0,3 gram eiwit en 2,3 gram vet. De vetten die in kokosmelk zijn erg goed voor je, maar het aantal eiwitten zijn dus relatief laag.

Amandelmelk

Omdat amandelmelk is gemaakt van (ja echt) amandelen, heeft het een nootachtige, romige smaak. Hierdoor maakt amandelmelk je bakje havermout net iets smaakvoller. Amandelmelk is sowieso heel veelzijdig en kan melk in veel situaties vervangen. Alleen in cappuccino is amandelmelk geen aanrader. Het schuimt namelijk niet echt op. Verder heeft amandelmelk veel vezels en vetten, waar je een verzadigd gevoel van krijgt. Per 250 ml bevat amandelmelk 70 calorieën, 3,6 gram koolhydraten, 4,3 gram eiwit en 5,2 gram vet.

plantaardige melk

Rijstmelk

Rijstmelk is iets dunner en zoeter dan koemelk. Door deze zoetere smaak is het erg lekker om pannenkoeken mee te bakken, of door je havermout of smoothie te doen. Ook deze melk is minder lekker in koffie, omdat het kan gaan schiften. Rijstmelk valt wat lichter en is dan ook lichter verteerbaar dan andere soorten melk. Per glas van 250 ml bevat rijstmelk 126 calorieën, 25,7 gram koolhydraten, 0,3 gram eiwit en 2,6 gram vet.

Havermelk

Havermelk is gemaakt van havermout, waar het dus ook naar smaakt. Dit betekent dat het wel een smaak is waarvan je moet houden. Het is wat wateriger dan rijstmelk, maar wel minder troebel. Omdat de smaak niet heel uitgesproken is, is het gebruik van havermelk in baksels af te raden. Wel is het aan te raden om het door je ontbijtgranen of pannenkoeken te gebruiken. Havermelk heeft veel vezels, een laag vetgehalte en is cholesterolvrij. Per glas van 250 ml heeft havermelk namelijk 114 calorieen, 18,6 gram koolhydraten, 0,8 gram eiwit en 3,5 gram vet.

Sojamelk

Sojamelk is misschien wel de bekendste soort plantaardige melk. Sojamelk heeft een romige, zoete smaak en bevat veel eiwitten en benodigde aminozuren. Sojamelk is veelzijdig, vooral voor cappucino en baksels is het goed te gebruiken. Wel heeft sojamelk veel tegenstanders. Aan sojamelk is vaak vitaminen en mineralen toegevoegd en het bevat fyto-oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat sojamelk een negatieve invloed kan hebben op de hormoonbalans. Per glas van 250 ml bevat soja 95 calorieen, 2,5 gram koolhydraten, 9,5 gram eiwit en 5,5 gram vet. Qua voedingswaarden komt soja dan ook het dichtst bij koemelk.

Welke plantaardige melk je ook gaat kiezen, let goed op de ingredientenlijst! Check hoeveel procent van het plantaardige product ook daadwerkelijk in de melk is verwerkt en waar suiker staat in de lijst. Als suiker namelijk voor het plantaardige product staat, zit er namelijk meer suiker in dan bijvoorbeeld amandelen. Suiker kan ook genoemd worden als dextrose, fructose of maltodextrine. Daarom kan het handiger zijn om de ongezoete versie te nemen.

Aan de slag met plantaardige melk? Probeer deze overnight oats eens! >