Review Kayla Itsines BBG - deel 1

Hotspots & Reviews door fitgirlcode

Kayla Itsines, wie kent haar tegenwoordig niet? Je hoeft maar even door Instagram te scrollen en de transformatiefoto's van alle meiden/vrouwen die aan haar programma's deelnemen, beter bekend als Kayla's army, vliegen je al om de oren. De 24-jarige uit Adelaide Australië motiveert en inspireert meiden en vrouwen over de hele wereld om de fitste versie van zichzelf te worden. Zo ook mij, want een aantal weken geleden begon ook ik aan één van haar workout guides. Als je erachter wilt komen of de resultaten op Instagram inderdaad haalbaar zijn en of de Kayla Itsines BBG iets voor jou is, lees dan mijn persoonlijke review hieronder.

Wat houdt de Bikini Body Guide precies in?

De Bikini Body Guide is een 12-weken durend programma dat verdeeld is in drie blokken van vier weken. Na elke vier weken wordt het aantal trainingssessies verhoogd. Zo start je het programma met 5-7 sessies per week en eindig je met 7-11 sessies per week. Naast de toename van het aantal sessies, worden de workouts ook steeds uitdagender. Kortom, een programma dat gemaakt is voor ons Fit Girls! De Bikini Body Guide kent drie soorten trainingen waar je iedere week mee te maken krijgt:

  • Weerstandstraining: tijdens deze 28 minuten durende workout werk je jezelf helemaal in het zweet. Je bent vooral bezig met oefeningen waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt, zoals squats, burpees, push-ups en crunches. Per week doe je drie keer een weerstandstraining, waarbij elke training van de week zich richt op een andere spiergroep (armen, buikspieren, benen of het hele lichaam).
  • Cardio training: tijdens het volgen van het 12-weken durende programma krijg je te maken met zowel LISS (Low Intensity Steady State) als HITT (High Intensity Interval Training) Cardio. LISS is een lage intensiteit oefening waarbij je tijdens de workout op hetzelfde tempo blijft. Een LISS workout duurt gemiddeld 35-45 minuten. HITT bestaat daarentegen uit 2 intervallen, één hoge interval van 30 seconden waarin je alles geeft wat je in je hebt en één lage interval van 30 seconden waarbij je op adem kunt komen. In de eerste vier weken van het programma doe je 3 keer aan LISS, in de tweede vier weken 5 keer en in de laatste vier weken doe je 3 keer aan LISS en 2 keer aan HITT.
  • Stretchen: het stretchen is het revalidatiegedeelte van het programma. Deze 15 minuten durende stretch sessie doe je één keer in de week en speelt een grote rol in herstellen, letselpreventie en flexibiliteit.

Naast deze workout Guide, kent de Bikini Body Guide ook nog een HELP (healthy eating & lifestyle plan) Guide. Hierin vind je een compleet voedingsschema voor 7 dagen met de daarbij behorende recepten. Ik heb er zelf voor gekozen om deze Guide niet te volgen. Ik maak namelijk mijn eigen voedingsschema's, waarbij ik zeker weet dat ik voldoende energie voor iedere workout heb. Bovendien is het niet mijn doel om af te vallen, waardoor ik meer moet eten dan aanbevolen wordt in de HELP Guide.

Mijn journey tijdens de eerste vier weken

Een aantal weken geleden besloot ik om te beginnen aan de Bikini Body Guide. Mijn doel was dus absoluut niet om af te vallen, maar wel om mijn abs duidelijk te maken dat ze inmiddels te oud zijn voor verstoppertje. Daarnaast startte ik aan de Bikini Body Guide om erachter te komen of de resultaten van alle transformatiefoto's daadwerkelijk binnen zo'n korte tijd haalbaar zijn. Sommige vrouwen/meiden boeken zo bizar snel resultaat, dat ik daar wel heel nieuwsgierig naar was geworden. De beste manier om achter de waarheid van deze resultaten te komen, is natuurlijk om het plan zelf te volgen en te kijken wat er gebeurt!

Toen ik de Bikini Body Guide opende, zag het er op het eerste gezicht niet heel lastig uit als ik keek naar mijn sportervaring. Ik moest de eerste dag beginnen met een weerstandstraining die er uitdagend, maar goed vol te houden uit zag. Ik had de maanden ervoor flink wat uren in de sportschool doorgebracht, dus voor gebrek aan kracht, conditie en doorzettingsvermogen was ik absoluut niet bang. Toen ik de avond na de eerste weerstandstraining op de bank plofte, praatte ik wel even anders. Het zweet gutste uit mijn lichaam als nooit tevoren en mijn hoofd was roder dan iedere tomaat uit de supermarkt. Zei ik nou net dat ik anders praatte? Ik bedoelde natuurlijk hijgen, want praten was op dat moment even niet mogelijk. Maar hé, mijn deelname aan de Bikini Body Guide was begonnen, en dat voelde goed!

De eerste twee weken

Nadat de eerste twee weken voorbij waren, wist ik twee dingen zeker. Ik ontdekte dat dit programma voor ons Fit Girls zwaarder is dan we waarschijnlijk allemaal verwachten. 'Hokespoooo, doe ik zoooo' neem ik onderweg naar de sportschool vanaf nu niet meer in mijn mond. En ten tweede wist ik dat ik dit programma absoluut wilde doorzetten. Na iedere workout in week 1 was mijn energiebatterij, ondanks dat ik mezelf helemaal in het zweet had gewerkt, 100% opgeladen.
Verder ontdekte ik nog wat anders in de eerste week.. Namelijk dat naar het toilet gaan na legday, je armen omhoog doen na een armtraining en lachen na een abs-training onmogelijk is. Klinkt niet fijn, is het wel. Want wauw, wat voelt het goed dat je spieren (waarvan je niet eens weet dat je ze hebt) hard gewerkt hebben. Het fijne aan de Bikini Body Guide is dat er rekening gehouden wordt met deze spierpijn. Tussen de verschillende weerstandstrainingen zit namelijk precies genoeg rust om je spiergroepen te laten herstellen.

In de tweede week stonden weer drie nieuwe weerstandstrainingen op het programma. Ik had stiekem al vooruitgekeken en zag dat er flink wat burpees in deze week voorkwamen (not my favorite!) Toch ging ik maandag weer vol goede moed naar de sportschool voor de eerste workout van week 2. En dat betekende Legs & Cardio inclusief burpees en jump lunges, sounds like??? Juist, een nat pak en rood hoofd. Na de 28 minuten liep, of beter gezegd, waggelde ik de sportschool uit met (zoals verwacht) een nat pak en rood hoofd, maar wel met een geweldig gevoel en een glimlach van oor tot oor!
Omdat ik in de eerste week geen voldaan gevoel had na de LISS cardio (40 minuten wandelen), besloot ik om deze tweede week mijn eigen HITT cardio aan het programma toe te voegen. Voor deze HITT cardio ging ik 25 min lang op de crosstrainer waarbij ik 20 seconden alles gaf en vervolgens een minuut rust nam. Dit deed ik evenals de LISS, 3 keer in de week. Het positieve gevolg hiervan was dat ik maar maximaal een halfuur per dag in de sportschool was, wat perfect past bij mijn drukke programma buiten de sportschool om. Daarnaast voelde ik me nog beter en zag ik mijn abs (ja.. na 1,5 week al!!) tevoorschijn komen. Kortom een heerlijke week, met een nog voldaner gevoel dan ik eind week 1 had. Op zondagavond deed ik thuis nog even de stretch sessie om mijn spieren klaar te stomen voor alweer week 3 van de Bikini Body Guide.

Week 3 en 4

De weerstandstrainingen van week 3, waren exact hetzelfde als week 1. Zo zit de Bikini Body Guide namelijk in elkaar. In ieder blok van vier weken, doe je iedere workout 2 keer. Dus in week 1 en 3 voer je dezelfde weerstandstrainingen uit, hetzelfde geldt voor week 2 en 4. Ik wist niet of ik dit nou fijn vond of niet. Want ik kon me begin week 3 nog dondersgoed herinneren dat ik tijdens de eerste workout van week 1 helemaal kapot ging. Dit maakte mij best wel bang voor maandagavond week 3 waarin ik dus diezelfde zware workout uit week 1 moest doen. Ik zag er stiekem best wel een beetje tegenop. Ook omdat ik beter wilde zijn dan in de eerste week. Ik wilde persé meer herhalingen uitvoeren en mezelf hierin niet teleurstellen. En wat bleek? Het lukte! Ik verbeterde mezelf met meer herhalingen dan ik gehoopt had. Daarnaast voelde ik me al vele malen sterker dan in week 1 waardoor de oefeningen veel gemakkelijker gingen. Dit voelde heel goed en gaf me de extra motivatie die ik op dat moment even nodig had. De rest van week 3 en 4 gaven mij steeds meer bevestiging voor mijn vooruitgang waar ik natuurlijk heel happy van werd. In deze twee weken deed ik, evenals in week 2, 3 keer HITT cardio in plaats van de aanbevolen LISS cardio. Dit zorgde voor een enorme vooruitgang in mijn conditie, maar ook voor veel hongerige momenten gedurende de dag. Daarom besloot ik om mijn eetschema aan te passen en meer te gaan eten. Zoals eerder gezegd, ben ik niet aan deze Bikini Body Guide begonnen om af te vallen, maar om mijn spieren zichtbaar te maken en te zorgen voor een fittere en sterkere versie van mijzelf. En dat is in deze eerste vier weken al behoorlijk gelukt! Naast dat ik mij fitter en sterker voel, voel ik mij ook mentaal veel beter. Ik kijk heel anders tegen dingen aan, geniet meer van het leven, heb meer zelfvertrouwen gekregen en sta elke dag vol positieve energie op!!

Transformatie BBG

Bekeerd tot Kayla's army

Na vier weken het programma volgehouden te hebben, weet ik het zeker..  Ik ben bekeerd tot Kayla's army. Het is zwaar, uitdagend en een dagelijkse bezigheid, maar dat heb ik er zeker voorover. Dagelijks stap ik vermoeid de sportschool in en kom ik er als herboren uit. Vol energie, positieve gedachtes en nog meer motivatie om verder te werken aan mijn doelen. Kort omschreven: fitter, sterker en geen verstoppertje meer voor mijn abs!

Omdat ik dit energierijke, positieve gevoel iedereen gun, raad ik iedereen de workout Guide van de Bikini Body Guide aan. Ik wil daarbij wel de tip geven om voordat je aan de Guide begint, een goede conditie op te bouwen. Want het is zwaar, heel zwaar, maar zeker niet onhaalbaar! Het vereist doorzettingsvermogen en wilskracht, maar als je die eenmaal onder controle hebt, dan rock je elke dag in de gym en zie je die resultaten binnen no-time in de spiegel! Ik zeg: waar wacht je nog op? Stel doelen, start de Guide en ga er voor 100% voor. Dan weet ik zeker dat jij over vier weken mijn volgende review artikel (part 2) nogmaals leest met 100.000 keer meer energie, kracht en motivatie dan nu! Heb ik je nieuwsgierig gemaakt naar de Guides? Klik dan hier! Misschien een leuk cadeautje om toe te voegen aan je wishlist voor Sinterklaas of de kerstman? :-) En als je nog meer info wilt, lees dan de review van Anneli. Zij heeft de BBG guide al helemaal afgemaakt.

Wil je op de hoogte blijven van mijn fit journey? Volg me dan op Instagram. Hier post ik dagelijks berichtjes over voeding, sporten en mijn reis naar de fitste en sterkste versie ooit van mijzelf!