Hotspot: Cups and Leafs in Haarlem

Hotspots & Reviews door nadine FG

Onlangs opende in Haarlem een nieuwe hotspot. Het is een theezaakje: Cups and Leafs. Een zaakje waar ze thee verkopen en serveren. Ik ging er heen en wat bleek? De keuze is reuze! Thee in alle soorten en maten waarvan velen mij totaal onbekend waren. Ik kwam voor mijn bezoek aan Cups and Leafs niet veel verder dan groene, zwarte of witte thee, maar daarin is nog flink wat nuance aan te brengen. Mijn favoriet is altijd al groene thee geweest, maar als je bij Cups and Leafs een groen theetje besteld, kan dat voor behoorlijk wat keuzestress zorgen.

Inhoudsopgave

Er is meer...

De eigenaren zijn gefascineerd geraakt door de Chinese theecultuur en hebben zich hierdoor laten inspireren bij het openen van Cups and Leafs. In China heerst een échte theecultuur als je het vergelijkt met Nederland. Met mijn beperkte theekennis ben ik geen uitzondering. Gewoon een zakje met een smaakje in  een kopje heet water hangen en dat is prima. En laten we eerlijk zijn, dat is het natuurlijk ook. Maar er is meer... De verschillen in bijvoorbeeld alleen al groene thee zijn oneindig, zo bleek. De menukaart gaat maar door en staat vol met theesoorten waarvan ik geen idee heb hoe je ze fatsoenlijk uitspreekt. Proeven lijkt mij de enige optie.

Cups and Leafs menu

Koffie of thee?!

De theesoorten zijn onderverdeeld in verschillende soorten zoals groene, zwarte en bijvoorbeeld oolong thee en deze groepen hebben op hun beurt weer allerlei verschillende smaken. Gewoon maar eentje kiezen dacht ik. Je moet ergens beginnen. Ik ging voor een  verfijnd oolong theetje met een vrij intense smaak. Daarnaast biedt Cups and Leafs een tal aan speciale theetjes. Theetjes waarbij je je afvraagt of het wel thee is. Zo liet ik mijzelf een Matcha Latte tea en een Cappuccino tea voorschotelen. Op het eerste gezicht zou ik toch zweren dat ik met een kopje koffie te maken had. Als ik nip van de Matcha Latte twijfel ik nog steeds of ik wel thee drink. En dan een cappuccino, maar dan met thee in plaats van koffie. Ik vind het geestig. Even wennen, maar lekker!

Where's the food?

Van al die thee krijg ik honger. Ik weet eigenlijk niet of het door de thee komt, maar ik voel trek opkomen en heb  zin om ergens op te kauwen. Kan dat hier ook? Godzijdank wel. Verwacht geen menu wat zo lang is als de theelijst, maar nog een rondje keuzestress wordt daarmee wel afgewend gelukkig. Ik kies een wrap met kip en mango en een setje dim sum. Simpel, maar heel erg vers en uitermate smaakvol!Cups and Leafs wrapCups and leafs Dim Sum

Cups and Leafs is een leuke plek om jezelf bij te scholen op het gebied van thee. Bestel wat verschillende soorten en laat je verrassen door de vele smaken die thee jou te bieden heeft. En als je ter plekke fan wordt van een smaak, neem je  die in een busje mee om er thuis verder van genieten!

Cups and Leafs zit op de Zijlstraat 54 in  Haarlem.