De 7 chakra’s: een overzicht

Fit & Training door happy-with-yoga

De 7 chakra’s. Misschien heb je er al wel eens van gehoord en misschien ook niet.

Zeker als je wat minder bekend bent met de Yogafilosofie, kan het lastig zijn om een goed beeld te krijgen van wat de chakra’s precies zijn. In dit blog geven we je daarom graag een overzicht van de functie van de 7 chakra’s.

Lees je mee?

Wat zijn chakra’s?

Chakra’s kunnen omschreven worden als energiecentra in je lichaam die zich concentreren langs 7 punten. Deze punten lopen van het onderste puntje van je bekken door tot aan je kruin.

Tussen deze punten vindt een uitwisseling van energie plaats waardoor ze met elkaar in verbinding staan. Het in balans krijgen of houden van een afzonderlijk chakra gaat daarom niet, ze moeten als een systeem beschouwd worden.

Het is echter wel zo dat iedere chakra een bepaalde soort dominante energie in zich heeft waardoor ze zich onderling van elkaar onderscheiden. We zetten deze graag voor je op een rijtje!

Het eerste chakra

Het eerste chakra wordt ook wel het wortelchakra genoemd. Dit chakra bevindt zich in de bekkenbodem aan de basis van de ruggengraat.

Het wortelchakra heeft invloed op de stabiliteit die je ervaart in het leven, het is namelijk het chakra dat het dichtstbij de aarde is.

Het tweede chakra

Het tweede chakra wordt ook wel het sacrale chakra genoemd. Dit chakra heeft haar naam te danken aan de locatie waar het zich bevindt, namelijk bij het heiligbeen.

De tweede chakra reguleert onze energie rondom seksualiteit, creativiteit en emotie. De energie achter het hebben van relaties concentreert zich ook in dit chakra.

Het derde chakra

Het derde chakra wordt ook wel het navelchakra genoemd, het zal je dan ook niet verbazen dat dit energiecentrum zich in het gebied van de navel bevindt.

Het derde chakra draait om ons zelfrespect, zelfverzekerdheid en vertrouwen.

Je herkent het vast wel wanneer je onzeker bent als je bijvoorbeeld voor een grote groep moet spreken. Je hebt dan het gevoel dat je maag even draait door een bepaalde spanning. Dit gevoel is gerelateerd aan dit chakra.

Het vierde chakra

Het vierde chakra wordt ook wel het hartchakra genoemd. Hierbij staat liefde voor jezelf en anderen centraal. Het is geen toeval dat je dit vandaag de dag nog steeds in onze spreektaal tegenkomt, denk maar eens aan de uitspraak “volg je hart”.

Het vijfde chakra

Het vijfde chakra staat ook wel bekend als het keelchakra. Dit chakra draait om het laten weten wat je nodig hebt.

Soms is dat ontzettend lastig en we kennen allemaal het gevoel wel dat we een ‘brok in onze keel’ hebben en niet durven zeggen waar we mee zitten.

De verbinding tussen het vierde en vijfde chakra zien we ook terug in onze taal, denk maar eens aan “waar het hart vol van is loopt de mond van over”.

Het zesde chakra

Het zesde chakra kennen we allemaal denk ik wel, dit chakra staat namelijk ook wel bekend als het ‘derde oog’.

Binnen dit chakra staat ons geweten centraal, iets wat ons onderscheidt van dieren bijvoorbeeld.

Het zevende chakra

Het zevende en laatste chakra bevindt zich ongeveer bij het gebied van onze kruin. Dit chakra staat voor eenheid en onze verbondenheid met onszelf en de wereld. Het optimaal ontwikkelen van dit chakra zorgt ervoor dat we meer in verbinding staan met het ‘hogere’, of je daar nu de wereld, spiritualiteit, het universum of dit allemaal onder verstaat.

De filosofie achter de chakra’s

De filosofie achter de chakra’s is dat we onszelf kunnen beschouwen als een energiesysteem.

Om zowel fysiek als mentaal in balans te blijven is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de energie tussen de energiepunten (de chakra’s) in balans blijven.

Vaak denken we bij Yoga aan Yogahoudingen en de fysieke voordelen daarvan, maar waar deze houdingen zich oorspronkelijk op richtten, was slechts een voorbereiding op de komende meditatie om onze chakra’s te openen en meer in verbinding te komen met de spirituele wereld.

In de westerse wereld vinden we chakra’s vaak maar raar en richten we ons liever alleen op de lichamelijk voordelen van Yoga. Echter zijn er ook veel Yogi’s die dit bekritiseren en stellen dat we te veel in onze lagere, aardse chakra’s blijven hangen. Bijvoorbeeld door Yoga te doen voor die perfecte Instagram foto waarbij we in de spagaat zitten.

Ongeacht of je op dit moment in de chakra’s gelooft of niet kan het daarom helemaal geen kwaad om je hier eens in te verdiepen. Probeer je er eens voor open te stellen en kijk gewoon wat het je kan brengen.

Mocht je meer willen weten over de chakra’s dan staat onze website vol met een uitgebreide uitleg over alle afzonderlijke chakra’s, neem daarom zeker eens een kijkje!

------

Dit is een gastblog van happywithyoga.com