De leukste docu’s over seks: dit zijn ze!

Love & Sex door julia-wolters

We love documentaires! Een film of serie kijken en er tegelijkertijd ook nog wat van leren, wie wil het niet? En wat is er nou leuker dan docu’s over seks? Wist je dat er echt hele leuke én leerzame docu’s zijn over seks? Wij hebben onze aanraders op een rijtje gezet, je kunt meteen beginnen met kijken!

Mijn seks is stuk

Lize Korpershoek; misschien ken je haar als de vriendin van Tim Hofman, maar ze is zó veel meer dan dat! Ze is presentatrice, illustrator, columnist, voormalig model én documentairemaker. Dat laatste heeft ze goed ingezet bij het maken van deze docu. In “Mijn seks is stuk” zoekt Lize uit hoe het kan dat ze in elke relatie na enige tijd minder zin heeft in seks. Ze onderzoekt de vrouwelijke seksualiteit, waar haar probleem precies vandaan komt, of het überhaupt wel een probleem is en hoe het opgelost kan worden. Het doel van Lize is dat vrouwen zich door de documentaire meer gehoord en gesteund voelen en misschien ook wel hun eigen zoektocht in gang zetten.

Sletvrees

Je herkent het vast: wanneer een man veel seks heeft, krijgt hij een high five van zijn vrienden en wordt het beschouwd als stoer. Vrouwelijke seksualiteit wordt nog vaak verward met ‘gewillig’ en ‘mooi’ zijn. Wanneer een vrouw veel seks heeft, wordt zij dan ook vaak een slet genoemd. Waar komt dit negatieve oordeel vandaan? En hoe seksueel bevrijd zijn wij eigenlijk? Deze vragen worden onderzocht in de documentaire Sletvrees. Bergman onderzoekt hoe er wordt gedacht over vrouwelijke seksualiteit en hoe sletvrees ons seksleven en ons bewustzijn binnendringt.

Sunny side of sex

In Sunny side of sex reist Sunny Bergman de wereld over om onderzoek te doen naar hoe wij denken over seksualiteit, de liefde en het vrouwelijk lichaam. Ze reist door India, Cuba, China en Oeganda om verrassende denkbeelden tegen te komen, zodat ons eigen idee over wat normaal is of normaal hoort te zijn wordt veranderd. Seks is namelijk veel ingewikkelder en interessanter dan datgene wat wij voorgeschoteld krijgen. Sunny komt heel dicht bij de belevenis van uiteenlopende vrouwen die haar de verschillende kanten van relaties en seksualiteit tonen. Soms zijn dit fijne belevenissen, soms zijn dit minder fijne belevenissen. Er zijn verschillende ontmoetingen die vraagtekens zetten bij onze ideeën over bijvoorbeeld seksualiteit en ons eigen lichaam. Elke plek die Sunny bezoekt biedt een geheel eigen perspectief op seksualiteit.